Hlavní obsah

Lipavský: Putin dal Evropě vánoční dárek. Ukázal, že ruský plyn nepotřebuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stupňováním napětí na hranicích s Ukrajinou ruský prezident Vladimir Putin Evropu obdaroval. Ukázal jí, že se obejde i bez ruského plynu. V rozhovoru pro agenturu Reuters to prohlásil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Realita je ovšem taková, že EU by se s odstávkou ruských dodávek vyrovnávala jen velmi obtížně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin dal Evropě nejlepší vánoční dárek. Ukázal, že ruský plyn nepotřebuje, říká LipavskýVideo: Reuters

 
Článek

„Já s oblibou říkám, že Vladimir Putin dal během těchto Vánoc nádherný vánoční dárek Evropě, protože nám ukázal, že nejsme závislí na ruském plynu,“ řekl šéf české diplomacie.

Fakt, že Rusko nemůže plyn využívat k vydírání Evropy, podle Lipavského dokládá dodávka 30 lodí se zkapalněným plynem (LNG), které připluly, když ceny plynu a posléze také elektřiny na evropských trzích na přelomu roku vyskočily o stovky procent. Třicítka lodí podle Lipavského zlomila vývoj cen a srazila je zpátky na přijatelnou úroveň.

PRE razantně zdraží energie. Elektřinu o čtvrtinu, plyn o 30 procent

Ekonomika

„Z těch 190 eur za MWh to kleslo zpátky na přijatelnějších 90 eur za MWh (před krizí se cena pohybovala mezi 20 a 25 eury za MWh - pozn. red.). Cenu vrátilo 30 lodí s LNG, které vlastně najednou viděly, že v Evropě je výhodnější cena než v jiných odbytištích, a ten plyn dodaly,“ řekl šéf diplomacie s tím, že je to důkaz, že Rusko nemůže zneužívat plyn jako ekonomickou páku.

Poděkovat můžeme mírné zimě

Třicítku jakých lodí měl Lipavský na mysli, v rozhovoru pro agenturu Reuters neuvádí. Faktem je, že do Evropy v posledních týdnech míří vyšší počet lodí s LNG z mnoha koutů světa, třicítka lodí vzhledem k objemu spotřeby plynu v Evropě může mít ale na jeho cenu těžko přímý dopad. Lipavský mohl mít na mysli uklidnění trhu v důsledku toho, že vyšlo najevo, že si Evropa v případě nutnosti poradí.

Agentura Bloomberg nicméně píše, že jde spíš o štěstí. Že starý kontinent by měl být vděčný především za to, že prožívá mírnou zimu a milosrdná je i situace na globálním trhu.

Zelenskyj zrušil schůzku s německou ministryní, prý mu vadí přístup Berlína k plynovodu

Evropa

Bloomberg poznamenal, že mírná zima v prosinci vytvořila v Číně přebytek LNG, takže země může část dodávek prodávat jiným odběratelům. V Brazílii pak deště zvýšily výkon vodních elektráren, což rovněž uvolnilo dodávky LNG.

Katar nás nespasí

Evropská unie v současnosti z Ruska odebírá 40 procent spotřebovávaného plynu. Spojené státy se na začátku roku obrátily na svého spojence v Perském zálivu, emirát Katar, zda by mohl v případě výpadků ruských dodávek Evropu zásobit sám.

Americký plyn místo ruského? USA se připravují na konflikt na Ukrajině

Ekonomika

Tamní ministr energetiky Saad Šarída Kaabí ale varoval, že na takový obchod jeho země nemá kapacitu. Nebude ji podle něj mít žádný dodavatel. „Objem plynu, který potřebuje Evropa, nemůže nahradit jeden dodavatel, aniž by narušil dodávky do jiných oblastí. Evropě je možné zajistit energetickou bezpečnost jedině společným úsilím několika stran,” varoval podle ČTK na začátku února katarský ministr energetiky.

Pokud jde o dodávky zkapalněného plynu obecně, činí překážku kromě vyšší ceny a komplikovanější dopravy také samotný její příjem. Aby se mohla Evropa na LNG přeorientovat, musela by nejprve vybudovat dostatečnou kapacitu terminálů, které by zkapalněný plyn přebíraly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám