Hlavní obsah

Lidé v Popradu se bouří, odmítají muniční sklad NATO

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Obyvatelé východoslovenského města Poprad odmítají nápad na zřízení logistického centra a muničního skladu Severoatlantické aliance ve městě. Tuto nabídku představil prezident Andrej Kiska na nedávném summitu NATO.

Foto: Profimedia.cz

Poprad

Článek

Obyvatele Popradu překvapila zmíněná nabídka o to víc, že nový slovenský prezident pochází právě z tohoto města. Televize TA3 udělala průzkum mezi obyvateli města a z oslovených souhlasila s muničním skladem pouze jedna žena. „Naši lidé by tam mohli najít uplatnění,“ uvedla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odmítavých stanovisek však byla naprostá většina. „Nepotřebujeme to tady,“ uvedl jeden obyvatel. „Měla bych strach,“ dodala starší žena. „Ať si to domluví Amerika s Ruskem a Evropu ať do toho netahají,“ přidal svůj názor další muž. „Možná si tím znepřátelíme jiné státy a ještě nás do něčeho vtáhnou,“ dodal.

Proti zřízení logistického centra a muničního skladu se postavilo také Světové sdružení bývalých československých politických vězňů. Sdružení požaduje, aby se vypsalo referendum a lidé mohli vyslovit svůj názor k tomuto záměru. „Poprad je centrem turistické oblasti. Postavit tady vojenskou základnu je něco podobného, jako kdyby v rakouských nebo švýcarských Alpách chtěli zřídit základnu NATO,“ uvedl předseda sdružení František Bednár.

Obyvatelé města už podepisují elektronickou petici proti muničnímu skladu a prezidentovi Kiskovi vzkazují, že v Popradu ztratil politické body. „Měl se nejdřív s někým poradit, než vydal toto prohlášení,“ domnívá se starší muž. „Když to řeknu já, tak je to můj názor a nikomu neublížím, ale když to řekne on, nevím, jaké to může mít dopady,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám