Hlavní obsah

Lidé v Polsku nadšeně vítají americké vojáky

Právo, Novinky, Pavol Minárik
Varšava

V Bialystoku, Lublinu, Řešově, ale i v dalších východopolských městech, kudy doposud projížděli američtí vojáci, se lidé shromáždili na náměstích, aby armádu nadšeně přivítali. Polskem projíždí konvoj 90 speciálních vozidel, který se vrací z cvičení v pobaltských zemích na základnu v Německu.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Muž s americkou vlajkou vítá armádu na náměstí v Bialystoku.

Článek

„Na zaplněných náměstích lidé, včetně rodin s dětmi, vítají Američany s nadšením jako spasitele,“ napsal ve středu deník Fakt.

Květy, objetí, focení a děkovné řeči jasně nasvědčují, že Poláci vidí Američany ve svých městech rádi a vůbec by jim nevadilo, kdyby tam měli i trvalé základny. „Polsko usiluje o stálou přítomnost amerických jednotek na svém území,“ uvedl v úterý v TVN24 ministr obrany Tomasz Siemoniak.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Lidé si mohli prohlédnout americkou vojenskou techniku

Zatím budou spojenci v Polsku působit takzvaným rotačním způsobem. „V roce 2015 jich na dobu různých cvičení na polském území přijede asi deset tisíc,“ dodal Siemoniak.

Armáda povolává záložáky

Polské ministerstvo obrany v úterý a ve středu doručilo 554 vojákům v záloze povolávací rozkazy na cvičení. Jejich povinností je se přihlásit v konkrétní vojenské jednotce do čtyř hodin od převzetí rozkazu.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Polský veterán salutuje americkému vojákovi

Cvičení bude trvat od jednoho do deseti dní, záleží na specializaci konkrétního záložáka. Ještě v tomto roce povolají v Polsku dalších 12 tisíc. V příštím roce pak bude ve vojenských jednotkách cvičit 37 tisíc vojáků v záloze.

„Samozřejmě že povolávání vojáků v záloze na cvičení má souvislost s událostmi na východě Ukrajiny. Musíme výrazně zvýšit bezpečnost v naší zemi a ukázat, že jsme připravení,“ uvedl ve středu pro týdeník Wprost Marcin Swieciki, poslanec Sejmu za vládní Občanskou platformu.

Reklama

Související články

Americký armádní konvoj je už v Polsku

První kolona amerických vojenských vozidel s vojáky vracejícími se z cvičení v rámci operace NATO Atlantic Resolve v Estonsku a Litvě na základnu do Německa je...

Výběr článků

Načítám