Hlavní obsah

Libra posiluje, jak slábnou obavy z odchodu Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Libra dosáhla v úterý svého maxima vůči dolaru. Stalo se tak poprvé od poloviny února, kdy bylo oznámeno referendum o odchodu Británie z Evropské unie. Uvedl to list The Financial Times. Je to podle něho jasné znamení o přesvědčenosti devizového trhu, že voliči nebudou hlasovat pro brexit, i když jeho zastánců podle některých průzkumů přibývá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Libra v úterý posílila k dolaru o jedno procento, prodává se za 1,4638 dolaru, přitom na konci února se propadla na několikaleté minimum dolaru, kdy stála 1,3836. Za šest týdnů posílila 0,7788 dolaru.

Podle měnového stratéga londýnské Citi Richarda Cochinose libra posiluje, jak spekulanti ustupovali od svých smluv na rychlý prodej. Podle něj se libra může stabilizovat kolem aktuálního kurzu, pokud nedojde k prudkým změnám v pohledu na pravděpodobnost brexitu.

Průzkumy z minulého týdne ukázaly, že posilují zastánci zachování britského členství v EU. Masivní zájem investorů o britská aktiva ukazuje vydání padesátiletých dluhopisů v celkové hodnotě 4,75 miliardy liber. Zájem více než čtyřnásobně převyšoval počet nabízených bondů, prodalo by se jich za 21 miliard.

„Souvisí to s tím, že průzkumy veřejného mínění v minulém týdnu ukázaly, že kampaň pro setrvání má převahu,“ řekla Jane Foleyová, která je zodpovědná za měnovou strategii Rabobank.

Po pátečních vyjádřeních Obamy pro setrvání země v EU vzrostl v pondělí počet lidí, kteří si vsadili na setrvání Británie v Unii z 65 na 73 procent.

Poklesly také náklady na pojištění librových investic proti velkým výkyvům v příštích třech měsících na 12,63 procenta z 16,4 procenta na začátku dubna.

Protikladné průzkumy

Svůj telefonický průzkum pro list The Daily Telegraph zveřejnila v úterý agentura ORB, podle které je příznivců unijního členství 51 procent, zatímco odpůrců 43 procent. Zbytek dotazovaných zatím nevěděl, jak bude 23. června v referendu hlasovat.

Podle aktuálního průzkumu ICM ale počet odpůrců britského členství v Evropské unii v posledních dnech vzrostl. Pro odchod z Unie by nyní hlasovalo 46 procent dotázaných a pro setrvání 44 procent. Z výsledků je tak podle agentury Reuters patrné, že výzva amerického prezidenta Baracka Obamy, aby Londýn zůstal součástí evropského bloku, zatím neměla očekávaný dopad.

Průzkum ICM ukazuje na mírné zvýšení počtu příznivců brexitu, tedy odchodu Británie z EU, nerozhodnutých je deset procent.

V předchozím průzkumu ICM z poloviny dubna se pro vystoupení z EU vyslovilo 45 procent dotázaných.

Svůj aktuální průzkum institut ICM provedl mezi pátkem a nedělí, tedy v době, kdy Obama během návštěvy Británie vyzval voliče, aby evropskou osmadvacítku neopouštěli.

Reklama

Výběr článků

Načítám