Hlavní obsah

Levice podpoří Junckera na post předsedy Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Levicoví šéfové vlád podpoří nominaci lidovce Jean-Clauda Junckera na nového předsedu Evropské komise výměnou za vedení europarlamentu a další pozice, řekl český premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: Str, Reuters

Jean-Claude Juncker

Článek

"Pokud má být v čele Evropské komise představitel Evropské lidové strany, tak je také důležité, aby v čele dalších institucí v Evropské unii byli viditelně zastoupeni sociální demokraté. Jde nám o to, aby tady bylo vyvážené zastoupení sociálních demokratů a lidovců v klíčových pozicích v Evropské unii," přiblížil Sobotka dohodu účastníků pařížské schůzky.

Evropská levice podle něj bude za podporu pro Junckera žádat post šéfa Evropského parlamentu a viditelné zastoupení v čele příští komise. "Chceme vést diskuzi o tom, aby v čele komise byli viditelně zastoupeni rovněž sociální demokraté, aby tam byly zastoupeny ženy a aby v čele Evropského parlamentu byl v prvním funkčním období sociální demokrat," doplnil Sobotka.

Neformální schůzky v paláci Marigny se kromě Hollandea a Sobotky zúčastnili také šéf italské vlády Matteo Renzi, dánská premiérka Selle Thorningová-Schmidtová, předseda rumunské vlády Victor Ponta, slovenský premiér Robert Fico a dále premiéři Malty, Rakouska a Belgie Joseph Muscat, Werner Faymann a Elio di Rupo. Za Německo byl přítomen vicekancléř Sigmar Gabriel a dosavadní předseda Evropského parlamentu, německý sociální demokrat Martin Schultz.

Sobotka předpokládá, že to bude právě dlouholetý lucemburský premiér, koho nakonec šéfové států a vlád EU nominují za nástupce Josého Manuela Barrosa: "Myslím si, že by to bylo velké překvapení, pokud by Jean-Claude Juncker nebyl tím kandidátem, kterého navrhne Evropská rada Evropskému parlamentu." Evropský parlament podle něj nejspíš dál povede Martin Schultz.

"Já jsem do debaty vnesl dvě témata důležitá z pohledu České republiky: maximální zjednodušení pravidel pro čerpání evropských fondů a dobrá spolupráce s Evropskou komisí, pokud jde o čerpání evropských fondů. Druhá naše priorita je evropská energetika, která umožní konkurenceschopnost evropského průmyslu a nebude ho vyhánět z Evropy," uvedl Sobotka, který bude chtít s Junckerem o českých prioritách ještě před bruselským summitem hovořit.

Juncker nemá podporu všech

Bývalého lucemburského premiéra Jean-Claude Junckera prosazují na pozici předsedy Evropské komise lidovci. Ve volbách do evropského parlamentu sice zvítězili, ale oslabili a svého kandidáta prosazují obtížně. [celá zpráva]

Až podpora sociálnědemokratické frakce mu otevírá cestu.

Proti Junckerovi mají ale velké výhrady Britové, britský premiér David Cameron dokonce pohrozil, že v  jeho zvolení do čela Evropské komise může uspíšit britské referendum o setrvání v Unii. Juncker je eurofederalista, snažící se posílit vliv Bruselu.

Výhrady k němu mají i Švédové, Maďaři a Nizozemci.[celá zpráva]

Hollande podle agentury AFP řekl, že na schůzce se hovořilo také o řešení imigrace do EU. Tu považují za prioritu právě odpůrci Junckera.

Jednalo se i o Paktu stability, který určuje pravidla rozpočtové politiky. Stanovuje, že deficit veřejných financí nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a že veřejný dluh by neměl být přes 60 procent HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám