Hlavní obsah

Lékaři ve Švýcarsku apelují na ohrožené covidem, aby se nenechali resuscitovat

– Curych
Novinky, Alex Švamberk

Švýcarští lékaři žádají lidi ohrožené komplikovaným průběhem covidu-19, aby jim podepisovali prohlášení, že v případě komplikací nežádají o resuscitaci. Důvodem je velký tlak na švýcarské nemocnice během druhé vlny pandemie koronaviru. Za pátek a oba víkendové dny přibylo 9751 potvrzených případů nákazy.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Nora Tschanzová v ochranném obleku na izolovaném oddělení v curyšské univerzitní nemocnici.

Článek

Lékaři se obracejí na lidi, u nichž hrozí těžký průběh covidu-19, jde o všechny osoby starší šedesáti let a lidi se srdečními nemocemi a diabetem. Ti mají podepsat prohlášení, že nežádají o záchranu života v případě zhoršení stavu, uvedl list Daily Mail. Uskupení hájící práva seniorů jako Pro Senectute Schweitz označují výzvu lékařů za neadekvátní.

Problémem je stoupající počet nakažených a s ním i rostoucí počet hospitalizovaných včetně těch na JIP. Švýcarská Společnost pro intenzivní péči varovala, že jednotky intenzivní péče jsou skoro všechny zaplněné. „Certifikovaná lůžka jsou všechna plná. Samozřejmě máme nějaká v rezervě, protože všechny nemocnice byly schopné zvýšit kapacitu, když žádaly více lidí ze svých týmů, aby pracovali na JIP, kde normálně nedělají, ale i tak je situace kritická,“ řekl předseda tohoto sdružení profesor Thierry Fumeaux serveru Euronews.

Česko nakoupí vakcínu pro 5,5 milionu lidí

Domácí

Ve Švýcarsku přibylo za víkend 9751 potvrzených případů koronaviru. Celkem se v zemi potvrdilo už 300 352 nákaz, přičemž 3788 infikovaných zemřelo. Za víkend stoupl počet obětí o 213. Do nemocnic přijali dalších 410 lidí s covidem-19.

Ve Švýcarsku jsou opatření proti pandemii koronaviru méně přísná než ve Francii, Itálii, Rakousku a Německu. Dbá se na dodržování odstupu, omezení počtu lidí, kteří se setkávají, a nošení roušek ve výtazích a dopravních prostředcích. Snahou je, aby nebyla příliš postižena ekonomika a nezavřela se lyžařská střediska.

Reklama

Výběr článků

Načítám