Hlavní obsah

Lékaři našli v oku Britky 27 zapomenutých kontaktních čoček

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být jen běžná operace zákalu. Těsně před jejím začátkem si ale doktoři povšimli v oku sedmašedesátileté Britky podivné „namodralé hmoty“. K překvapení všech na operačním sále se ukázalo, že žena několik let nosila v oku 27 slepených kontaktních čoček. Neobvyklý případ byl tento měsíc zveřejněn v lékařském časopise The BMJ.

Foto: Profimedia.cz

Seniroka nosila v oku 27 kontaktních čoček (ilustrační foto).

Článek

Neobvyklého úkazu v oku pacientky si povšimla oftalmoložka Rupal Morjariová, která prováděla předoperační vyšetření v Solihullské nemocnici. Doktoři nejprve odhalili masu 17 slepených čoček, po dalším vyšetření jich objevili ještě dalších deset.

„Překvapilo nás, že si ničeho nevšimla,“ uvedla pro Optometry Today doktorka Morjariová. „Takové množství jednorázových měsíčních kontaktních čoček muselo být pořádně nepříjemné,“ dodala lékařka.

Prvních sedmnáct vyndaných čoček z oka britské seniorky

Žena byla podobně v šoku jako doktoři. Čočky nosí nejméně 35 let a nikdy nějakou větší bolest nezaznamenala. „Pálení v oku přisuzovala stárnutí a syndromu suchého oka,“ sdělila Morjariová. Vzhledem k tomu, že pacientka nebyla schopna určit, jak dlouho čočky v oku má, lékaři z důvodu možnosti infekce operaci odložili.

Lidé nechodí na kontroly

Případ, který se stal v listopadu loňského roku, byl nyní publikován, protože nikdo z odborníků nepředpokládal, že je možné udržet tolik čoček v lidském oku a nezpůsobit si tak vážnější zdravotní problémy.

Lékaři také chtěli upozornit na to, že lidé stále méně chodí na pravidelné oční kontroly. „V dnešní době je velmi jednoduché koupit kontaktní čočky na internetu a lidé jsou čím dál tím víc laxní ohledně návštěv lékaře,“ říká Morjariová.

Podle odborníků by uživatelé kontaktních čoček neměli překračovat dobu jejich použitelnosti. Riskují tak totiž vznik infekce, která může v nejhorším případě vést až ke ztrátě zraku.

Reklama

Výběr článků

Načítám