Hlavní obsah

Lék na revmatickou artritidu mírně snižuje úmrtnost na covid a délku léčby, tvrdí studie

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lék na revmatickou artritidu Tocilizumab, snižující imunitní reakci, snižuje úmrtnost na covid-19 a také snižuje délku pobytu v nemocnicích a množství lidí, kteří potřebují být připojení na plicní ventilaci. Ukázala to studie Oxfordské univerzity, která byla zveřejněna ve čtvrtek.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Tocilizumab od firmy Roche se prodává pod jménem Actemra

Článek

Tocilizumab od firmy Roche známý pod obchodním názvem Actemra byl už loni v létě považován za nadějný, ale v testech se to dosud neprokázalo. Nyní se ukázalo, že byl zvláště účinný v kombinaci se steroidem dexametazonem, kde snižoval riziko úmrtí u lidí na ventilátorech o polovinu.

„Předchozí testy tocilizumabu dávaly smíšené výsledky a nebylo jasné, kteří pacienti mohou těžit léčby tímto preparátem,“ uvedl profesor Oxfordské univerzity Peter Horby, který stojí v čele projektu Recovery, jehož úkolem je zkoumat možné léky na covid-19 a už odhalil účinnost dexametazonu a neúčinnost antimalarika hydroxychlorochinu. „Nyní víme, že přínos tocilizumabu lze rozšířit na všechny pacienty s covidem, kteří mají nízkou hladinu kyslíku a výrazný zápal,“ upřesnil Horby.

Lékaři doufají, že proti covidu-19 pomůže antirevmatikum tocilizumab

Koronavirus

Testů se účastnilo přes 4000 lidí, 2022 náhodně vybraných dostalo intravenózně Actemru, zatímco 2094 jich bylo léčeno standardně. Ve skupině, která dostávala Actemru, zemřelo během 28 dnů 596 nemocných, zatímco v druhé skupině to bylo 694. U pacientů léčených tocilizumabem jich tedy umíralo 29 procent, v kontrolní skupině 33 procent. Jak uvedli vědci z Oxfordu, každého z dvaceti pěti léčených Actemrou, byl zachráněn navíc jeden život, počet obětí se tedy snížil o čtyři procentní body. Pravděpodobnost propuštění z léčení během 28 dní stoupla z 47 procent na 54 procent.

Účinný koktejl

U lidí, kteří před podáním léku nebyli na plicní ventilaci, se snížil podíl mrtvých z 38 procent na 33 procent.

Kortikosteroid značně snížil úmrtnost lidí s těžkým průběhem covidu

Koronavirus

Zvlášť účinný se tocilizumab ukázal v kombinaci s dexametazonem. Ten dostávalo 82 procent lidí ze všech lidí ve výzkumu. Kombinace obou léku na revmatickou artritidu snižovala riziko smrti u lidí na kyslíku o třetinu a u lidí na ventilátoru o polovinu.

Narozdíl o léčby dexametazonem je použití Actemry nákladné. Léčba vyjde na 500 liber (skoro 15 000 korun) , zatímco léčba dexametazonem je pět liber. Den na lůžku na JIP však stojí 2000 liber.

Britští vědci úspěšně testovali průlomový lék proti koronaviru. Přes noc se stali milionáři

Koronavirus

Charlotte Summersová z oddělení intenzivní péče v cambridgské Addenbrookově nemocnici výsledky uvítala: „Tato zjištění jsou ohromným krokem vpřed. Vypadá to tak, že tato terapie udrží nakažené mimo oddělení JIP.“ Výhodou taky je, že kombinace obou léku snižuje zápaly, a brání tak poškození plic a dalších orgánů.

Výsledky ovšem ještě nebyly oficiálně zveřejněny v žádném odborné časopisu, kde by byly podrobeny oponentuře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám