Hlavní obsah

Legendární ruský rocker zahrál uprchlíkům na Ukrajině, vysloužil si nálepku zrádce

Moskva

Ruský rockový veterán a kapelník skupiny Mašina vremeni Andrej Makarevič, známý svým kritickým postojem vůči prezidentu Vladimiru Putinovi, si nově popudil politiky koncertem, který uspořádal na východní Ukrajině pro uprchlíky. V průběhu vystoupení pranýřoval Moskvu za přístup k ukrajinské krizi. Ruští poslanci ho chtějí zbavit řádů a vyznamenání, která dostal i od prezidenta Putina.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Makarevič

Článek

„Všechny nás ženou směrem k Severní Koreji. Včera zakázali sýr, zítra zakážou internet a pozítří cestovní pasy,” prohlásil Makarevič před kamerou ukrajinské televize o situaci v Rusku po zákazu západních potravin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Záhy se dostavila reakce. „Andrej Makarevič dávno spolupracuje s fašisty. Už dávno si vybral, přešel na stranu nepřátel Ruské federace,” prohlásil poslanec vládní strany Jednotné Rusko Jevgenij Fjodorov v listu Izvestija.

Ukázka z klipu Varieté skupiny Mašina vremeniVideo: Mašina vremeni

I oscarový režisér Nikita Michalkov, známý svou loajalitou k Putinovi, se ostře pustil do rockera. Makarevičův koncert pro uprchlíky na východní Ukrajině přirovnal v ruské televizi ke koncertu „v okupovaném Minsku pro hitlerovské fašisty”.

Internetové diskuse pod články o Makarevičovi jsou ještě říznější a hemží se výrazy jako „skutečný zrádce”, „prodejný žid” či „kamarád ukrajinsko-amerických vrahů”. Rocker prý nehrál pro uprchlíky, ale pro katy a mučitele ruských zajatců.

„Nejsem psychoanalytik, abych se v tom vyznal, to není moje věc. Ze všeho nejvíc se mi chce vypnout telefon, vypnout internet, posedět v tichu a zahrát si na kytaru,” podělil se o dojmy hudebník v rozhovoru pro internetový list Gazeta.ru. Kvůli uprchlíkům prý oželí i vyznamenání, koncert pro ukrajinské utečence se chystá uspořádat také v Moskvě.

Zastala se ho ombudsmanka

Situace dospěla tak daleko, že se ozvala i úřední ombudsmanka. „Jsem proti využívání státních mechanismů v boji s jinak smýšlejícími. Andrej Makarevič dostal svá vyznamenání za dřívější zásluhy,” prohlásila Ella Pamfilovová a připomněla, že naopak na Ukrajině či v Pobaltí se místní politici v „protiruském zápalu” pokoušejí pronásledovat jiné umělce, novináře, vědce a podnikatele za proruské postoje.

Známý satirik Viktor Šenderovič usoudil, že litovat lze prý hlavně Rusko, které se chová jako cirkusová kobyla a opakuje stará čísla v parodii na sovětské časy. Řády, tituly a vyznamenání už přece odebírali tvůrci sovětské vodíkové bomby, akademikovi Andreji Sacharovovi, jakmile se projevil jako disident.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

O odebrání státních vyznamenání Makarevičovi se v Rusku mluvilo už v březnu – poté co ostře kritizoval ruskou anexi Krymu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám