Hlavní obsah

Lech Kaczyński: dětská herecká hvězda, bojovník s korupcí i prezident

Novinky, Jakub Kynčl

Lech Aleksander Kaczyński se narodil 18. června 1949 a jeho život ukončila tragická nehoda letadla 10. dubna 2010. V letech 2002 až 2005 byl primátorem Varšavy. V prosinci roku 2005 pak po úspěšné kandidatuře na post prezidenta Polska slavnostně složil přísahu a byl v čele státu až do tragické nehody leteckého vládního speciálu v ruském Smolensku.

Foto: Katarina Stoltz, Reuters

Lech Kaczyňski

Článek

Lech Aleksander Kaczyński se se svým dvojčetem Jarosławem narodil do rodiny inženýra a veterána druhé světové války, který si vzal za manželku filoložku. Ačkoli se bratři později proslavili jako přední polští politici, do televize se poprvé dostali oba jinak. Jako malí byli hvězdami polského filmu O dvou, kteří ukradli měsíc.

V sedmdesátých letech 20. století byl Lech Kaczyński aktivistou v prodemokratickém anti-komunistickém polském hnutí KOR a roku 1980 se stal členem a poradcem Nezávislého odborového hnutí Solidarita. O rok později ho komunisté označili za anti-sociální element a do roku 1982 ho uvěznili.

Hlavní poradce Lecha Wałęsy

Koncem 80. let dvacátého století bylo hnutí Solidarita znovu legalizováno a Kaczyński se stal aktivním poradcem Lecha Wałęsy. V březnu a dubnu 1989 se pak podílel na důležitých jednáních u kulatého stolu.

Foto: Profimedia.cz

Lech Kaczyński

V červnu 1989 byl zvolen senátorem a v tomto postu setrval dva roky. Roku 1991 byl zvolen do parlamentu, kde fungoval jako opoziční poslanec. Jako hlavní poradce Lecha Wałęsy fungoval Kaczyński i v tomto období. V letech 1992 až 1995 Kaczyński vedl polský Nejvyšší kontrolní úřad. Právě roku 1995 se rozhodl kandidovat na polského prezidenta, ale nakonec sám odstoupil.

Bojovník proti korupci

Kaczyński o sobě dal znovu vědět v červnu 2000, kdy se stal ministrem spravedlnosti a získal si mezi lidmi velkou popularitu svým nekompromisním bojem proti korupci. V tomto postu však setrval pouze jeden rok. Roku 2001 tak založil se svým bratrem konzervativní politickou stranu Prawo i Sprawiedliwość (Právo a Spravedlnost) a do roku 2003 byl jejím předsedou. V roce 2010 stojí v jejím čele stále jeho bratr Jarosław.

V roce 2002 byl Lech Kaczyński jasnou většinou zvolen jako primátor Varšavy. Při vstupu do funkce okamžitě vyhlásil boj korupci a začal zjišťovat, jaké škody způsobili městu Němci za druhé světové války, kdy bylo zničeno zhruba 85 procent Varšavy. Komise nakonec škody odhadla na 45,3 miliard euro (více než 1,1 biliónu korun).

Zakázal pochod gayů

Kaczyński se však zapsal do historie města i značně kontroverzně v letech 2004 a 2005, kdy zakázal homosexuální průvody známé jako Parada Równości. Oficiálním důvodem sice bylo to, že organizátoři neposkytli městu dostatečné podklady k akci, ale sám Kaczyński uvedl, že by průvod jen propagoval "homosexuální životní styl". Evropský soud pro lidská práva později roku 2007 shledal Polsko reprezentované Lechem Kaczyńskim vinným z porušování shromažďovací svobody.

Foto: Profimedia.cz

Lech Kaczyński s českým prezidentem Václavem Klausem

Dne 19. března 2005 projevil poprvé Lech Kaczyński záměr kandidovat v říjnových prezidentských volbách. V těch uspěl a s 54.04 % hlasů porazil svého soupeře Donalda Tuska. Slavnostně složil prezidentskou přísahu 23. prosince 2005.

Měl uctít oběti, zahynul sám

Kaczyński zahynul 10.dubna 2010 při nehodě vládního letadla Tupolev Tu-154 i se svou manželkou a všemi lidmi na palubě. Letadlo havarovala jen asi jeden a půl kilometru od letiště ve Smolensku, když v mlze narazilo do špiček stromů a rozlomilo se na několik částí. Kaczyński měl v Rusku spolu s dalšími nejvyššími osobami Polska uctít oběti Katyňského masakru. Jde o nejkatastrofičtější leteckou nehodu v historii Polska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám