Hlavní obsah

Le Penovou zbavili imunity kvůli brutálním snímkům Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk
Aktualizováno

Evropský parlament ve čtvrtek částečně zrušil poslaneckou imunitu šéfce francouzské Národní fronty Marine Le Penové. Úřady ji vyšetřují kvůli zveřejňování brutálních snímků Islámského státu na sociální síti.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Článek

Europoslanci zbavili Le Penovou imunity v tomto případě velkou většinou hlasů poté, co žádost francouzské prokuratury v úterý podpořil právní výbor parlamentu.

Francouzské úřady vyšetřují kandidátku na prezidentku od předloňského roku poté, co na Twitteru sdílela neupravené a nezkrácené brutální snímky z dílny IS včetně fotografie bezhlavého těla amerického novináře Jamese Foleyho, jehož zavraždili v Sýrii. Le Penová tehdy snímky zveřejnila v reakci na výrok jednoho novináře, který její stranu přirovnal k této teroristické organizaci.

Le Penové mohou hrozit za šíření teroristické propagandy až tři roky vězení.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z videa Islámského státu zachycující Jamese Foleyho s jeho vrahem

Politička obvinění odmítá a považuje ho za účelové. „Jenom to ukazuje francouzským občanům, co je EU zač a co je Evropský parlament zač. Všechno je součást systému, který se mě snaží zastavit jako kandidátku francouzského lidu,“ citoval její slova server Local.

Reklama

Související články

Le Penová přijela k Trumpovi

Šéfka francouzské Národní fronty a euroskeptička Marine Le Penová se ve čtvrtek objevila v newyorském sídle nastávajícího prezidenta USA Donalda Trumpa. Údajně...

Výběr článků

Načítám