Hlavní obsah

Le Penová si „vypůjčila” část projevu Fillona. Jen malou, brání ji spolustraníci

Paříž

Francouzská prezidentská kandidátka krajní pravice Marine Le Penová okopírovala část projevu od svého neúspěšného protikandidáta z 1. kola volby, republikána Françoise Fillona. Jeho slovy si pomohla během projevu na 1. máje. Ve Francii nyní probíhá kampaň před druhým kolem volby. V něm se rozhodne mezi lídryní Národní fronty Le Penovou a nezávislým kandidátem Emmanuelem Macronem. Hlasování se uskuteční 7. května.

Foto: Reuters

Marine Le Penová během předvolební kampaně

Článek

Le Penová v pondělí – stejně jako před ní 15. dubna Fillon – hovořila o hranicích Francie, vyzdvihovala francouzštinu a hovořila o třetí „francouzské cestě“ pro 21. století. Části Fillonova projevu přitom ocitovala téměř doslova. Upozornila na to agentura AFP.

Doslova Le Penová ocitovala například to, že má Francie tři námořní hranice – kanál La Manche, Severní moře a Atlantik. Pak krajně pravicová politička, stejně jako o dva týdny dříve Fillon, mluvila o sesterské Itálii.

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Francois Fillon vinou skandálu v Elysejském paláci nejspíš nezasedne

Místopředseda Národní fronty Florian Philippot na dotaz agentury AFP plagiátorství odmítl, stejně jako manažer volební kampaně David Rachline. Rachline prohlásil, že Marine Le Penová chtěla citováním Fillonovi vyseknout poklonu. Později podle ČTK dodal, že šlo o „mrknutí na krátkou pasáž týkající se diskuse o Francii”.

Třetí skončil s 19,91 procenta hlasů zástupce republikánů François Fillon a jen těsně za ním se s 19,64 procenta umístil kandidát krajní levice Jean-Luc Mélenchon. Pátou příčku obsadil socialista Benoit Hamon, pro něhož hlasovalo jen 6,35 procenta zúčastněných voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám