Hlavní obsah

Le Penová se postavila proti otci, zabránila mu kandidovat

– Paříž

Ve Francii se vyhrotily spory mezi šéfkou nacionalistické Národní fronty (FN) a jejím otcem, který stranu zakládal. Marine Le Penová ve středu zablokovala otcovu kandidaturu v letošních regionálních volbách kvůli neshodám kolem směřování strany a kvůli nedávnému otcovu kontroverznímu interview.

Foto: Robert Pratta , Reuters

Jean-Marie Le Pen s dcerou Marine, která po něm převzala vedení nacionalistické strany Národní fronta

Článek

Jean-Marie Le Pen měl vést kandidátku FN v prosincových volbách v obvodě Paca, kde loni získal ve volbách do Evropského parlamentu 33 procent hlasů. Le Penová ale jeho kandidaturu zablokovala poté, co otec, který je doživotním čestným předsedou FN, v rozsáhlém rozhovoru pro extremistický týdeník Rivarol trval na krajně pravicovém zaměření strany a svou dceru označil za zrádkyni.

Le Pen v rozhovoru vyjádřil podporu zastáncům vichystického režimu maršála Philippa Pétaina, který za války kolaboroval s nacistickým Německem. Ve FN mají mít podle něj také místo lidé, kteří jsou pro vrácení Alžírska Francii. Za provokaci označují média i jeho tvrzení, že „jsme na všech úrovních řízeni přistěhovalci a dětmi přistěhovalců” a že k záchraně „světa bílých” je nezbytně nutné být zadobře s Ruskem.

Šestaosmdesátiletý Le Pen začal vyhrocovat spory kolem FN v posledních týdnech. Mezi jiným v televizním rozhovoru znovu bránil svůj někdější výrok, že plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech jsou jen „detaily historie”. Le Penová následně prohlásila, že s jeho slovy hluboce nesouhlasí. S otcem se otevřeně střetla již loni v létě.

Roztržka

„Zdá se, že Jean-Marie Le Pen skutečné přistoupil na strategii mezi spálenou zemí a politickou sebevraždou. Vzhledem k této situaci jsem Jeana-Marieho Le Pena informovala o tom, že budu proti jeho kandidatuře v regionálních volbách na konci roku,” vysvětlila šéfka strany.

Místopředseda FN Florian Philippot ve středu reagoval na vývoj situace tvrzením, že „politický rozchod s Jeanem-Mariem Le Penem je už úplný a definitivní”. Podobně se vyjádřil další místopředseda strany a životní partner Le Penové Louis Aliot. List Rivarol navíc označil za „antisemitskou slátaninu”.

Už výběr Rivarolu, který byl v minulosti odsouzen za antisemitismus a má blízko k neonacistickým tezím, svědčí o otcově úmyslném útoku na dceru. Rozhovor také poskytl bez jejího vědomí. „Člověk bývá zrazen jen svými lidmi,” řekl Le Pen podle médií na adresu dcery v rozhovoru, který list zveřejní ve čtvrtek.

„Jsme v otevřeném konfliktu s Marine Le Penovou a máme hluboké politické neshody s novým vedením FN. Je tedy pravda, že už samotné poskytnutí rozhovoru našemu listu je politickým vzkazem,” řekl týdeníku Le Nouvel Observateur ředitel Rivarolu Jérôme Bourbon. Le Penovou již v minulosti označil za „ďábla, naprostou nepřítelkyni ve všech směrech”.

Ambice dcery

Marine Le Penová převzala vedení FN od otce v roce 2011. Od té doby se stranu snaží zbavit nálepek antisemitská i krajně pravicová a rozšířit její voličskou základnu. To se jí v minulých letech zjevně dařilo. FN loni vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu. Le Penová se hodlá v roce 2017 ucházet o prezidentské křeslo a podle průzkumů má naději postoupit z prvního kola do rozhodujícího duelu dvou nejsilnějších kandidátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám