Hlavní obsah

Lavrov zrušil cestu do Turecka, nemají tam jezdit ani ruští turisté

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý zrušil středeční návštěvu Turecka poté, co turecké stíhačky sestřelily ruský bombardér Su-24, zapojený do operace v Sýrii. Ruská diplomacie současně nedoporučila turistům jezdit do Turecka, které je prý terorismem ohrožené stejně jako Egypt.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ministr zahraničí Ruska Sergej Lavrov

Článek

"To, co je nezbytné nyní zdůraznit, spočívá v růstu teroristických hrozeb, které plynou z tureckého území, a to bez ohledu na případ, který se dnes odehrál," řekl Lavrov v narážce na sestřelení ruského letounu.

"Kritická masa teroristických jevů na tureckém území není podle našeho hodnocení nikterak menší než v Egyptě. Samozřejmě našim občanů nedoporučujeme, aby nyní s turistickými či jinými cíli cestovali do Turecka," poznamenal ministr.

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací ruských turistů a cestovní kanceláře jej dosud nabízely i jako náhradu za rušené zájezdy do egyptských letovisek po zkáze ruského civilního letounu s 224 lidmi na palubě 31. října na Sinaji.

Za daných okolností je podle Lavrova jasné, že se nemůže ve středu v Istanbulu setkat se svým tureckým protějškem, jak se původně plánovalo. Ostatně ruský prezident Vladimir Putin přímo řekl, že se incident nemůže nedotknout rusko-tureckých vztahů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám