Hlavní obsah

Lavrov opět překrucuje dějiny 20. století

Evropská unie (EU) spolu s NATO vytváří koalici pro boj s Ruskem jako „Hitler během druhé světové války“. V pátek to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci po jednání s ázerbájdžánským ministrem zahraničí Jejhunem Bajramovem, napsala agentura TASS.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Neděláme si iluze, že současný rusofobní náboj Evropské unie se v dlouhodobém horizontu nějak rozpustí nebo změní. Ale to je cesta, kterou si Evropané zvolili,“ řekl Lavrov a pokračoval: „Když vypukla druhá světová válka, Hitler shromáždil pod svým praporem pro válku proti Sovětskému svazu významnou část, ne-li většinu evropských zemí. Nyní stejným způsobem EU a NATO sestavují stejnou koalici, aby vedla válku s Ruskou federací.“

Lavrov při svém výkladu naprosto pominul, že než Němci napadli tehdejší Svaz sovětských socialistických republik, kde mělo Rusko dominantní postavení, měli Sověti s nacistickým Německem smlouvu o neútočení. Byla podepsána v Moskvě 23. srpna 1939 a pojmenována jako pakt Ribbentrop–Molotov po příjmeních hlavních vyjednavačů – Hitlerova ministra zahraničí Joachima von Ribbentropa a Vjačeslava Molotova, který byl ministrem zahraničí ve stalinském Sovětském svazu.

Ve smlouvě se obě strany zavázaly, že nepoužijí vojenskou sílu proti druhé straně a nespojí se s jejími nepřáteli. Byla dodržována až do 22. června 1941, kdy Německo zahájilo operaci Barbarossa a napadlo Sovětský svaz.

Nadcházející období až do porážky nacistů Rusové označují jako Velkou vlasteneckou válku.

Sovětské zisky z počátku světové války
Uzavření paktu Ribbentrop–Molotov předcházelo jednostranné německé zrušení německo-polského paktu o neútočení z dubna 1939. Polsko-sovětský pakt o neútočení byl pořád účinný a Sovětský svaz ho porušil svým vpádem do Polska 17. září 1939. Výsledkem bylo, že si území Polska mezi sebou rozdělilo nacistické Německo a Sovětský svaz.
Území připojená k Sovětskému svazu v letech 1939 a 1940 (Severní Bukovina, jižní Besarábie a Herca) jsou nyní součástí Ukrajiny. Polsku byla vrácena oblast kolem Białystoku a menší část Haliče východně od řeky San kolem Přemyšlu. Všechna ostatní území, ta anektovaná Finsku (Karélie, Petsamo), Estonsku (Ingrie a Petseri) a Lotyšsku (Abrene), zůstala součástí Ruské federace.

Není to poprvé, kdy si šéf ruské diplomacie Lavrov historii „tvůrčím“ způsobem zpracoval. Na začátku května pobouřil svými výroky v rozhovoru s italskou televizí, kdy řekl, že ukrajinský režim je nacistický bez ohledu na to, že prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid, protože mezi Židy jsou údajně největší antisemité a židovské kořeny měl podle něj i Hitler.

„Hitler byl podle mého názoru také židovského původu, takže to vůbec nic neznamená. Slýcháme od Židů, že největší antisemité byli právě Židé,“ prohlásil tehdy Lavrov.

Hitler, a Žid? Lavrov oživil starý blábol, naštvaní Izraelci si podají ruského velvyslance

Blízký a Střední východ

Za tento výrok se pak dokonce ruský prezident Vladimir Putin telefonicky omlouval izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, o čemž však informovala pouze izraelská, nikoliv ruská média.

Konspirační teorie o tom, že Adolf Hitler měl židovské předky, což ho mělo motivovat k antisemitským postojům a vraždám přibližně šesti milionů Židů v průběhu druhé světové války, jsou nepravdivé a historikové je v minulosti opakovaně vyvraceli.

Podle jedné z teorií měla být údajná Hitlerova babička či prababička pochována na židovském hřbitově v Polné na Jihlavsku. V 19. století tam žily dvě židovské rodiny s příjmením Hüttler. Jedna z nich se později odstěhovala do Rakouska. Hitler se narodil v roce 1889 ve městě Braunau am Inn v Horním Rakousku, a tak mohlo vzniknout domnělé spojení. Původní doložená forma jména Hitlerových německých předků je přitom Hiedler.
Druhá teorie staví na tom, že Hitlerův otec Alois byl veden jako nemanželský a není jasné, s kým ho diktátorova babička Maria Schicklgruberová měla. Spekuluje se o jakémsi bohatém Židovi, jakékoliv důkazy ale chybějí.
V roce 2010 se také objevila studie zkoumající sliny žijících Hitlerových příbuzných, podle které se v jejich DNA objevuje chromozom haplotypu E1b1b1, který je typický pro obyvatele severní Afriky a částečně se vyskytuje též u aškenázských Židů. Nezvratný důkaz, který by dovolil tvrdit, že Hitler byl Žid, to ale není.

Reklama

Výběr článků

Načítám