Hlavní obsah

Lavina v Tatrách zabila dva polské skialpinisty, třetí se zvládl vyhrabat

– Bratislava
Právo, ivi

V sobotu se uvolnila lavina pod Kondratovou kopou v Západních Tatrách a strhla sebou tři polské skialpinisty. Horská záchranná služba (HZS) v neděli na svém webu uvedla, že dva z nich zemřeli.

Foto: HZS

Zásah horských záchranářů

Článek

Jeden z Poláků se dostal z laviny vlastními silami a následně kontaktoval polské záchranáře se žádostí o pomoc. „Na místo vyrazili horští záchranáři ze Západních a Vysokých Tater, Střediska lavinové prevence se psy. Dokud to bylo možné, postupovali na sněžných skútrech a pak dál na lyžích,“ uvedli horští záchranáři.

V lavině našli těla dvou polských skialpinistů bez známek života. „Následně pátrali po třetím členovi skupiny, ale neúspěšně. Polští kolegové z TOPR v průběhu pátrání informovali, že hledaný muž mezitím přešel přes hřeben na polskou stranu, je bez vážnějších zranění, jen mírně podchlazený,“ dodal web HZS.

V Jeseníkách zavalila lavina skialpinistu, je po smrti

Krimi

Muž vypověděl, že byl rovněž zasypaný, ale povedlo se mu ze sněhu vysvobodit. „Následně se pomocí lavinového vyhledavače pokusil najít své kamarády, ale neúspěšně,“ uvedla HZS. Horští záchranáři poté transportovali těla dvou skialpinistů do Liptovského Hrádku, kde je odevzdali příslušníkům policie.

Záchranná akce byla ukončena v neděli ráno a zúčastnilo se jí 11 profesionálních záchranářů, tři dobrovolní záchranáři a tři psovodi HZS.

Snowboardista natočil, jak se s ním utrhla lavina

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám