Hlavní obsah

V Jeseníkách zavalila lavina skialpinistu, je po smrti

Právo, Novinky, ok, kub, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlova Studánka
Aktualizováno

V Jeseníkách spadla v pátek sněhová lavina a zavalila skialpinistu, kterého oživovali záchranáři. Bohužel i přes jejich pomoc zemřel. Lavina spadla ve Velkém Kotli na Bruntálsku. Další zranění hlášena nejsou.

Foto: Horská služba Krkonoše

Ilustrační foto

Článek

Lavina se utrhla kolem 13:00 hodin. Záchranáři byli na místě za 20 minut. „Zraněného muže jsme v bezvědomí předali záchranářům z vrtulníku, který dorazil na místo,“ informoval Právo náčelník Horské služby (HS) Jeseníky Vítězslav Kaller.

Na Twitteru horští záchranáři doplnili, že šlo o skialpinistu. Jeho dva kolegové ho vyhrabali ještě před příjezdem horské služby.

Češi, kteří zahynuli v Alpách, lavinu zřejmě strhli sami

Evropa

Záchranáři poslali na místo kromě sanitky také vrtulník s lékařem, který byl k pacientovi spuštěn. „Lékař pokračoval v resucitaci, ale ta bohužel byla neúspěšná. Nemám informace o žádném dalším zranění,” řekl Novinkám mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Lavina v Nízkých Tatrách strhla dva lyžaře, jeden z nich zemřel

Evropa

V Jeseníkách platí v těchto dnech 2. stupeň lavinového nebezpečí z celkově pěti stupňů, označován je jako mírné riziko. Obecně je sněhová pokrývka v 2. stupni zpevněná dobře, na některých strmých svazích ale vykazuje jen střední stabilitu.

Muž uvízl ve sněhu hlavou dolů, zachránce ho vyhrabal holýma rukama

Koktejl

Uvolnění hrozí zejména při velkém dodatečném zatížení na svahu, což odpovídá skupině dvou a více lyžařů bez rozestupů nebo sněžnému stroji. Samovolné uvolnění sněhu je ve 2. stupni nepravděpodobné, počítá se pouze s menšími lavinami, které se zastaví ještě ve svahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám