Hlavní obsah

Kyjev si se separatisty vyměnil seznam zajatců

Kyjev

Kyjev si s donbaskými separatisty vyměnil seznam zajatců, které obě strany v rámci dohody o urovnání krize hodlají propustit na svobodu. Oznámil to ve čtvrtek list Ukrajinska pravda s odvoláním na informace ukrajinské tajné služby SBU. Bojovníci "lidových republik" z Doněcké a Luhanské oblasti jsou ochotni propustit 152 Ukrajinců, Kyjev souhlasil s osvobozením 223 povstaleckých bojovníků.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Povstalecký bojovník v Makijivce hlídá při průjezdu ruských vozidel s materiální pomocí.

Článek

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nedávno prohlásil, že donbaští radikálové zadržují 684 Ukrajinců a dalších víc než 1600 lidí je nezvěstných. Vasyl Vovk, který je v SBU odpovědný za výměnu zajatců, ale v kyjevské televizi tyto údaje zpochybnil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Doufáme, že řada z nich se ze zajetí dostala, aniž nám to oznámili," řekl Vovk. Podobně se podle něj rozcházejí i údaje o počtu lidí zajatých povstaleckými bojovníky na Donbasu. Zatímco podle Kyjeva je jich 584, vzbouřenci uvádějí počet 152. "Vyšší počty jsou nejspíš jen virtuální," řekl Vovk.

Výměna zajatců má být součástí širší dohody o mírovém uspořádání situace na Donbasu, kde od poloviny dubna v bojích mezi armádou a povstalci zahynulo přes 4700 lidí. Ujednání má být stvrzeno na schůzi takzvané kontaktní skupiny, která se má uskutečnit do konce letošního roku.

Porošenko nedávno vyjádřil přání, aby se zajatci dostali domů už na oslavy pravoslavných Vánoc, které začínají 7. ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám