Hlavní obsah

Kyjev – fronty na očkování a prázdné metro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První listopadové dny v Kyjevě jsou ve znamení poloprázdného metra a všudypřítomných zpráv o dopravních zácpách. Může za to covid-19. Ukrajina v posledních týdnech zaznamenává rekordní počty nakažených i zemřelých.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský zdravotník v ochranném oděvu v Kyjevě

Článek

„Zdá se, že všichni neočkovaní se bojí kontrol a přesedli do aut,“ napsala v reportáži z ukrajinské metropole s titulkem „Fronty na očkování aneb jak národ moudří“ reportérka Ukrinform. „V metru sice stojí policejní hlídky, na vakcíny se ale nikdo neptá,“ dodala.

Dlouhé fronty se netvoří jen v kyjevských ulicích, ale i před očkovacími centry. „Už tu stojíme čtyři hodiny, ačkoliv před měsícem na Brovarském se to dalo zvládnout i za 15 minut,“ postěžoval si jeden z mladíků.

Na Slovensku prudce stoupá počet infikovaných, rekordy trhají Ukrajina i Rusko

Koronavirus

„Po cestě z Rovna jsem viděla billboard: „Vakcinace, nebo přísná izolace“. To je jako za apartheidu,“ syčela další z žen.

„Také jsem zahlédla perlu: Očkovaní mají lehký průběh. Když si pícháme tenhle hnus, tak snad nemáme být nemocní vůbec,“ přizvukovala jiná.

Německo hlásí denní rekord v počtu nakažených

Koronavirus

Lidé argumentovali i tlakem ze strany zaměstnavatelů. „Nás šéf do očkování nenutil, ale zmínil pokutu. Kde bych vzala 17 tisíc?“ znělo z fronty.

„Mě nechtěli přijmout bez certifikátu o očkování. Zkoušela jsem to dva měsíce a nakonec jsem tady,“ uzavřela další z čekajících.

Země se 44 miliony obyvatel hlásí vysoké počty nakažených, ve čtvrtek tam přibylo podle serveru worldometers přes 27 tisíc nových případů. Denně umírají stovky nakažených, v sobotu jich bylo 793, což je nejvíce od začátku pandemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám