Hlavní obsah

Kvůli ruským strategickým bombardérům vzlétly norské stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kvůli dvěma ruským supersonickým strategickým bombardérům Tupolev Tu-160, které ve středu letěly na Barentsovým a Norským mořem, vzlétly norské stíhačky F-16, které pak bombardéry doprovodily. Video zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli ruským strategickým bombardérům vzlétly norské stíhačkyVideo: Reuters

 
Článek

„Dva strategické raketonosné bombardéry Ty-160 dálkového letectva plnily plánovaný let nad neutrálními vodami v oblasti Barentsova a Norského moře,“ uvedl podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany.

Bombardéry doprovázely ruské stíhačky MiG-31 patřící ruským vzdušným silám, jež jsou součástí protivzdušné obrany severní flotily.

V Norsku jsou poprvé rozmístěné americké strategické bombardéry B-1. Jako vzkaz Rusku

Evropa
Tupolev Tu-160
Čtyřmotorový Tupolev Tu-160 s měnitelnou geometrií křídla je největší a nejrychlejší strategický bombardér na světě. Váží 110 tun a unese 40 tun výzbroje. Létá rychlostí až 2250 km/h.Ve výzbroji jich má ruské letectvo 16, které se modernizují, dostanou novou avioniku a motory Kuzněcov NK-32-02 i výzbroj. Dalších deset si pořizuje.

Během sedmihodinového letu se ke stroji opakovaně přiblížily norské stíhačky.

„Během části etap letu ruských strategických raketových nosičů je doprovázely stíhačky F-16 norských vzdušných sil,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Dodalo, že ruské dálkové letectvo provádí pravidelně lety nad arktickými vodami, severním Atlantikem, Černým a Baltským mořem i Tichým oceánem. Zdůraznilo, že létají nad mezinárodními vodami.

Ruské superbombardéry Tu-160 poprvé navštívily Afriku, přistály v JAR

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám