Hlavní obsah

Kvůli havárii lodí na Dunaji byl zatčen další kapitán, nepomohl tonoucím

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku obvinili kapitána další hotelové lodě v souvislosti s loňskou srážkou na Dunaji, při které zahynulo koncem května 28 lidí z výletní lodi Mořská panna. Ve středu o tom informovala maďarská média s odvoláním na policejní zdroje. Důvodem je, že loď neposkytla pomoc tonoucím z Mořské panny, která se po srážce potopila.

Foto: MTI

Kapitánský můstek potopené výletní lodi v Budapešti.

Článek

Na Dunaji narazila hotelová loď Viking Sigyn do vyhlídkové lodě Mořská panna, která se po nárazu téměř okamžitě potopila. Novým obviněným je kapitán hotelové lodě Viking Idun, která plula za sesterskou Viking Sigyn. Kapitán Viking Sigyn už byl obviněn dříve.

„Kapitáni těchto lodí neposkytli pomoc lidem, kteří se octli ve vodě a v rozvodněném Dunaji bojovali o život,“ napsal deník Blikk.

V Maďarsku obvinili kapitána hotelové lodi, hrozí mu devět let vězení

Evropa

Oba kapitáni spolu po havárii mluvili, takže i kapitán Viking Idun věděl o nárazu a mohl slyšet křik lidí ve vodě. Navzdory tomu obě lodě pluly dál. Palubní kamera Viking Idun měla dokonce zaznamenat lidi v Dunaji.

Záchranné čluny se zpožděním spustili až členové posádky Viking Sigyn bez příkazu kapitána. „Viděl jsem člověka v Dunaji a spustil jsem člun na vodu. Na ostatní jsem křičel, že ve vodě je člověk,“ uvedl jeden z členů posádky Viking Sigyn. Připustil však, že vůbec netušil, že lidé, které zachraňoval, se dostali do vody po srážce s jejich lodí.

Ztroskotaná loď Mořská panna neměla vůbec vyplout, tvrdí experti

Evropa

Viking Sigyn narazila do Mořské panny 29. května 2019 u Markétina mostu v Budapešti. Vyhlídková loď se po nárazu mnohem větší hotelové lodě potopila během sedmi vteřin. Na palubě bylo 35 lidí: dva členové maďarské posádky a 33 jihokorejských turistů. Zachránit se podařilo jen sedm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám