Hlavní obsah

Krysí maso i nevyvržená zvířata. Tržnice v Londýně skrývá nebezpečí, tvrdí BBC

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Šokující množství potenciálně nebezpečného masa se prodává na londýnské tržnici Ridley Road. Nabízené maso podle BBC pochází z exotických zvířat včetně velkých jihoafrických myší druhu Thryonomys. Trhovci zde údajně také nabízejí nevhodně zpracované maso zvířat, která nebyla po zabití vyvržena a stažena.

Foto: Profimedia.cz

Maso prodávané v Hackney

Článek

BBC na skrytou kameru natočila, jak si její reportér ve dvou obchodech koupil dvě „ghanské krysy“ Thryonomys, které jsou v Africe považované za lahůdku. Manažer obchodu Great Expectations poté popřel, že by jejich maso prodával: „Neprodávám krysy, nikdy jsem neprodával krysy“. I manažer obchodu Adom Trading, kde reportér koupil maso druhého hlodavce, vše popřel: „To, co říkáte, je lež, stoprocentní lež. Neprodávám krysy.“

Foto: Profimedia.cz

Velký africký hlodavec rodu Thryonomys

Druhým problémem je podle BBC maso ze zvířat, která nebyla vyvržena a jejich těla byla jen opálena. Po požití takto upraveného masa hrozí onemocnění salmonelózou a nákazou střevní bakterií E coli, ale také nákaza Creutzfeldt-Jakobovou chorobou, což je lidská obdoba nemoci šílených krav. Tato úprava je velmi oblíbena zejména u muslimských národů ze západní Afriky, uvedla BBC.

Britský expert na hygienu masa Paul Povey k případu uvedl, že „je šokující vidět, kolik toho je.“ Zmínil, že maso je z nelegálních zdrojů, takže neprošlo veterinární kontrolou a může být kontaminováno.

Místní úřady nicméně dělají, že je vše v pořádku. Fayreal Demirci, zastupitel z čtvrti Hackney, řekl, že tým pro zdraví při hackneyské radnici provedl na tisíc inspekcí v obchodech včetně těch na tržnici Ridley Road, ale nic nezjistil: „Od roku 2009 je měli jen jednou stížnost na prodej nezákonného masa, jejíž šetření bylo neprůkazné,“ řekl Demirci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám