Hlavní obsah

Rusové stahují smyčku, ozbrojenci pronikli na ukrajinskou raketovou základnu

Kyjev
Aktualizováno

Vojáci v neoznačených uniformách pohraničníků pronikli v noci na pondělí na základnu ukrajinské raketové jednotky v Čornomorském a v Sevastopolu. Použili hrozby silou, uvedl tiskový mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Vladislav Selezněv.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Kolona vozidel s vojáky v uniformách bez označení v Balaklavě

Článek

„Odzbrojili sloužící vojáky včetně stráží. Donutili je uložit zbraně do skladu, který zavřeli a zapečetili. Pak je vyzvali, aby opustili kasárna,“ sdělil Selezněv podle listu Ukrajinska pravda.

Jde o další z akcí, jejichž cílem je dokončit obklíčení ukrajinských posádek a jejich neutralizaci.

Už v neděli byla napadena stráž v Čornomorském, na kterou zaútočilo asi třicet mužů v neoznačených uniformách, kteří přijeli v jednom nákladním kamazu, třech mikrobusech a dvou UAZech. Tyto zprávy nebylo možné ověřit z dalších zdrojů.

V neděli večer představitel proruské krymské vlády Jurij Žerebcov předal ultimátum velitelství posádky protivzdušné obrany A4519, která je vybavena raketami Kub. Vyzval je, aby předali pozice ruské Černomořské flotile.

Ruské jednotky také podle agentury Unian obsadily vojenskou nemocnici v Simferopolu: "Momentálně je v nemocnici více než 20 vážně nemocných pacientů, jeden z nich je na jednotce intenzivní péče, ale vojenští lékaři nemohou pacientům poskytnout pomoc. Z nemocnice útočníci "vyprovodili" dosavadního náčelníka, další personál uzavřeli v klubu.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinský příslušník pozoruje přes zeď posádkové základny Perevalnoje u Simferopolu ruské ozbrojence.

Do pondělních 22 hodin má deset velitelů jednotky A4519 rozhodnout o odzbrojení vojenských osob, dát zbraně do skladů a předat objekt pod ochranu zvláštních sil Černomořské flotily „s cílem zajistit bezpečnost občanů Jevpatorije a vyhnout se provokacím během příprav referenda naplánovaného na 16. březen“, píše se v dokumentu, který zveřejnila Ukrajinska pravda. Flotila má střežit i rakety.

Neoznačené jednotky od víkendu zajišťují strategické objekty a posádky na Krymu, pokládají minová pole a zablokovaly letiště. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Proruská demonstrace na KrymuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám