Hlavní obsah

Krym je ztracen a Putin chce úctu, pravil admirál. A skončil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kay-Achim Schönbach, velitel německého námořnictva, odchází ze své funkce po kontroverzních výrocích o ukrajinské krizi. Viceadmirál na akci v Indii mimo jiné řekl, že tvrzení, že Rusko chce napadnout Ukrajinu, „jsou nesmysl“ a že ruský prezident Vladimir Putin chce „ve skutečnosti respekt“, který „si nejspíš i zaslouží“.

Foto: Profimedia.cz

Velitel německého námořnictva Kay-Achim Schönbach.

Článek

„Ach můj bože, dát někomu respekt je levné, dokonce bez nákladů… Je snadné mu projevit úctu, kterou skutečně vyžaduje – a pravděpodobně si ji také zaslouží,“ dodal a označil Rusko za starou a důležitou zemi. Nahrávka s jeho slovy se objevila na sociálních sítích.

Ke konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou Schönbach řekl: „Krymský poloostrov je pryč, už se nevrátí.“ Větší hrozbou je podle něj Čína, „proti níž potřebujeme Rusko“. Dodal, že jako „radikální římskokatolický křesťan dává přednost křesťanské zemi“.

Válka je nevyhnutelná, jsme připraveni, hlásají ukrajinští vojáci z fronty

Evropa

„Němečtí partneři musí přestat s podobnými prohlášeními a akcemi, které podkopávají jednotu a povzbuzují Vladimira Putina k dalšímu útoku na Ukrajinu,“ reagoval na admirálova slova ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si v reakci na nahrávku předvolalo německou velvyslankyni Anku Feldhusenovou. Mluvčí resortu obrany následně ujistil, že Schönbachovy názory rozhodně „nejsou v souladu s postojem ministerstva”, a vyzval viceadmirála, aby věc vyjasnil.

Po pár hodinách pak námořnictvo oznámilo, že německá ministryně obrany Christine Lambrechtová přijala Schönbachovu rezignaci a dočasným velitelem námořnictva jmenovala jeho zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám