Hlavní obsah

Kréta je pod vodou, guvernér vyhlásil stav nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpověď meteorologů se naplnila, řecký ostrov Kréta zasáhly intenzivní deště. Pod vodou se ocitla turisticky oblíbená místa, jako například město Sitia či nejjižněji položené místo ostrova, město Ierapetra. Guvernér oblasti vyhlásil stav nouze. Místní úřady doporučují do postižených oblastí necestovat.

Foto: Profimedia.cz

Krétu letos postihly už třetí záplavy. Snímek ukazuje zničený most při záplavách na konci února.

Článek

Ve městě Ierapetra je ohrožen starý most, který byl postižen už při záplavách před dvěma lety. Pro Krétu jsou to jen za letošek už třetí záplavy. Nejvíce je postižen jih a východ ostrova.

Most ve městě Ierapetra

Vydatně pršet začalo v pátek, déšť se zintenzivnil v noci na sobotu. Ulice se proměnily v řeky, voda zaplavila domy a firmy. Následkem prudkých dešťů nastaly sesuvy půdy a doslova se zhroutila dopravní síť, píše server keeptalkinggreece.com.

Voda a sesuvy půdy odřízly od světa městečko Viannos. Pod vodou jsou oblasti kolem pláže Pahia Ammos a také oblast Lasithi, která je asi 30 kilometrů jižně od letoviska Malia na severovýchodním pobřeží Kréty.

Nepřízeň počasí postihla ostrov v krátké době podruhé. Na konci letošního února zasáhla oblast zimní bouře, kdy teploty klesly o 14 stupňů a ostrov sužovala vichřice a silné sněžení, napadly až dva metry sněhu. Tehdy musela být přerušena veškerá trajektová doprava. Rychlost větru v Egejském moři dosáhla až 100 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám