Hlavní obsah

Kreml: Rusko nestrpí chování Česka, Bulharska a Pobaltí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko nestrpí počínání Česka, Bulharska a pobaltských států, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle listu Kommersant tak reagoval na vyhošťování diplomatů.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Co teď dělají Češi, jak se k nim připojují Bulhaři, jak se k nim v rámci této pověstné solidarity připojují z Pobaltí a další. To nestrpíme a jasně to ukážeme," řekl.

Připomněl, že prezident Vladimir Putin vyjádřil „přání Ruska mít dobré vztahy“ se všemi zeměmi. Ale podle tiskového tajemníka prezidenta tuto „první a hlavní zprávu“ Vladimira Putina „z nějakého důvodu tvrdohlavě odmítají slyšet jak ve Washingtonu, tak v Bruselu, i v dalších evropských hlavních městech“. Všechny kroky Ruska budou podle Peskova „provedeny v jejich vlastním zájmu“.

Rusko v odvetě vypovídá diplomaty Slovenska a Pobaltí. Mluví o „pseudosolidaritě”

Evropa

Na dotaz, jaká odvetná opatření by Moskva mohla přijmout, odmítl odpovědět. „Rusko zareagovalo a bude v tom pokračovat. Takové absolutně nepřijatelné provokativní kroky a absolutně neopodstatněná, nepodložená obvinění nezůstanou bez reakce,“ dodal prezidentův mluvčí.

Máte malá přirození, vzkázalo Rusko pobaltským státům kvůli solidaritě s Českem

Zahraniční

Česko-ruská roztržka začala po oznámení Prahy, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů.

Na znamení solidarity s ČR vypověděly minulý týden ruské diplomaty i Slovensko, Litva, Lotyšsko, Estonsko a Bulharsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám