Hlavní obsah

Rusko v odvetě vypovídá diplomaty Slovenska a Pobaltí. Mluví o „pseudosolidaritě”

Moskva
Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že vypovídá diplomaty z Estonska, Litvy, Lotyšska a Slovenska. Je to odveta za to, že zmíněné země v gestu solidarity s Českou republikou vyhostily ruské diplomaty. Napsala to agentura TASS. Pobaltské země a Slovensko vypověděly stejný počet ruských diplomatů minulý týden v pátek.

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo zahraničí v Moskvě

Článek

Do sedmi dnů musejí Ruskou federaci opustit dva diplomaté litevského velvyslanectví a o jednu osobu se sníží počet diplomatů lotyšského a estonského velvyslanectví. Slovensko přijde o tři diplomaty.

„Šéfům diplomatických misí byl sdělen silný protest v souvislosti s neodůvodněnými akcemi směřujícími k vyhoštění zaměstnanců ruských ambasád v těchto pobaltských státech. Akce České republiky ve vztahu k Rusku je záležitostí Ruské federace,“ zdůraznilo ministerstvo zahraničí.

Na výbuchy ve Vrběticích bychom měli být pyšní, píše ruský list

Evropa

Podobně se vyjádřilo na adresu Slovenska. „Velvyslanci Ľubomíru Rehákovi bylo řečeno, že rozhodnutí slovenských úřadů projevit pseudosolidaritu s Českem a jeho provokační protiruskou kampaní poškozuje tradičně přátelské rusko-slovenské vztahy a konstruktivní bilaterální spolupráci,“ uvedlo ministerstvo podle TASS.

Česko-ruská roztržka začala po oznámení Prahy, že z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Česko a Rusko si následně vzájemně vypověděly desítky diplomatů.

Moskva zatím nereagovala na rumunské rozhodnutí z počátku týdne, kdy Bukurešť vyhostila jednoho z ruských diplomatů.

Reklama

Výběr článků

Načítám