Hlavní obsah

Alžběta II. oznámila plán vlády, v jeho prosazení nikdo nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Prioritou kabinetu Borise Johnsona bude odchod Velké Británie z Evropské unie k 31. říjnu, oznámila v pondělí královna Alžběta II. Stalo se tak během slavnostní ceremonie, jíž se zahájilo nové zasedací období parlamentu. Panovnice v projevu sepsaném vládou popsala více než dvě desítky zákonů, s jejichž uvedením do života počítá Johnsonova vláda. V jejich prosazení ale kvůli rozhádanosti parlamentu nikdo nevěří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna Alžběta II. slavnostně zahájila novou schůzi britského parlamentuVideo: Reuters

 
Článek

Záměry kabinetu mají podle pozorovatelů málo šancí stát se zákony, které budou schváleny a uvedeny do praxe, vzhledem k současné politické situaci ve Spojeném království. Kabinet v čele s premiérem Johnsonem nemá v Dolní sněmovně většinu a země navíc patrně míří k předčasným volbám.

Otázkou také je, zda Británie vystoupí k 31. říjnu z Evropské unie. Brusel a Londýn se dosud nedohodly na podmínkách odchodu.

„Je to podivný den. Projev královny je normálně velkou událostí, ale letos je to v podstatě jen zahřívací kolo před zveřejněním volebního programu konzervativců. Je totiž nepravděpodobné, že jakékoli z oznámených opatření projde,“ napsala analytička Laura Kuenssbergová z BBC.

Foto: Pool, Reuters

Britská panovnice během slavnostní návštěvy britského parlamentu

„Vláda sice oznamuje svůj program, ale chybí jí hlasy k tomu, aby mohla cokoli prosadit. Kuriózní. Bezprecedentní,“ uvedl komentátor BBC Robert Peston. Labouristická opozice označila pondělní slavnostní ceremonii za frašku.

Plány vlády

Alžběta II. jménem vlády ohlásila soubor více než dvou desítek zákonů, které pokrývají řadu oblastí a souvisejí s brexitem. Jsou to například nové daňové úpravy, opatření týkající se boje proti zločinu, posílení státní zdravotnické služby, lepší přístup ke vzdělání a kroky k ochraně životního prostředí.

Novinkou je ochrana životního prostředí, která bude zakotvena v zákonech a bude vymahatelná pod hrozbou přísných sankcí. Kabinet slibuje stabilitu ve financích a odpovědné státní rozpočty.

Foto: Toby Melville, ČTK/AP

Královna Alžběta II. s korunním princem Charlesem na zasedání parlamentu.

V případě migrace by měla vláda zpracovat nový systém, který by měl rezidentům zachovat právo na setrvání ve Spojeném království.

Justice spolu s ministerstvem vnitra se chtějí zaměřit na podporu obětí a lepší podmínky policie pro vyšetřování trestné činnosti. Jedním z nástrojů by mělo být i prodloužení délky setrvání ve vazbě, oznámila panovnice.

Počítá se s významnými investicemi do vědy a výzkumu kosmonautiky, ale také do obrany, kde chce Velká Británie splnit požadavek investic ve výši dvou procent HDP.

Reklama

Výběr článků

Načítám