Hlavní obsah

Kouří stále méně dospělých Slováků, trend u mladých je opačný

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle posledního průzkumu kouří 21 procent Slováků nad 18 let. Od roku 2002 klesá počet kuřáků na Slovensku ročně v průměru o dvě procenta. Statistika však není natolik příznivá v případě dětí a mládeže. „Tam je trend, bohužel, opačný,“ cituje agentura TASR šéfa odboru zdraví úřadu veřejného zdravotnictví Slovenské republiky Róberta Ochabu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V kategorii dětí a mládeže byl zaznamenaný mírný nárůst kuřáků. Ochaba označil za zneklidňující navýšení mladistvých kuřáků na druhém stupni základních škol. V případě středoškoláků je trend stabilizovaný. Zkušenosti s cigaretami však má 45 až 50 procent středoškoláků.

„Nejsou to všichni každodenní kuřáci, ale jsou to kuřáci, kteří by se v budoucnu mohli stát pravidelnými,“ dodal.

Na Slovensku se nedávno zvýšila cena cigaret a podle Ochaby by to mohlo ovlivnit počet kuřáků. „Podle údajů světové banky a jiných ekonomických institucí je cena jedním z výrazných faktorů, které ovlivňují spotřebu,“ konstatoval s tím, že to závisí na sociálním zázemí spotřebitele. Připustil však, že hodně kuřáků patří do sociálně slabších skupin.

V Česku jsou počty kuřáků i trendy mezi mladými podobné jako na Slovensku. Podle loňského průzkumu v ČR kouří zhruba 30 procent lidí nad 15 let. Mezi mladými od 15 do 18 let je ale až 40 procent kuřáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám