Hlavní obsah

Kosovo získá omezenou suverenitu

Právo, BBC, bh, Radio B92

Kosovo, od roku 1999 pod protektorátem OSN a formálně součást Srbska, získá právo členství v mezinárodních organizacích, i když nedosáhne plné nezávislosti. S odvoláním na diplomatické zdroje to ve čtvrtek uvedla agentura Reuters.

Článek

Konečný plán statusu Kosova se chystá v pátek předložit tzv. kontaktní skupině hlavní vyjednavač OSN, finský diplomat Martti Ahtisaari, který s návrhem 2. února seznámí Bělehrad a Prištinu.

Text je sice již hotový, nicméně zůstává v utajení. Analytici však předpovídají, že Ahtisaari v podstatě okopíruje model Bosny a Hercegoviny, kde má rozsáhlé exekutivní pravomoci představitel mezinárodního společenství. Kosovo by tak v podstatě získalo omezenou nezávislost, reálně by ale v některých oblastech svrchovanou moc muselo předat Unii.

Ahtisaari včera v Radě Evropy pouze zdůraznil, že jeho návrh počítá s multietnickým Kosovem a přítomností mezinárodních vojenských kontingentů a úředníků. "Návrh poskytuje základ pro demokratické Kosovo se silným důrazem na ochranu menšinových práv. V rámci bližší budoucnosti mezinárodního angažmá se zaměřuje na silnou vojenskou a civilní složku," řekl finský diplomat.

Síly KFOR asi přejdou časem pod velení Unie

Dosavadní mise NATO (KFOR), čítající na 16 tisíc příslušníků včetně čtyř stovek Čechů a Češek, v budoucnu nejspíše přejde pod velení EU tak, jako se to stalo právě v Bosně. Unie již v Kosovu vede program rekonstrukce a ekonomické spolupráce v rámci stávající administrativní mise OSN (UNMIK).

Podle ředitele politického odboru britského ministerstva zahraničí Johna Sawerse je Ahtisaariho návrh dobrým kompromisem, který zajistí menšinová práva pro zhruba 150 tisíc kosovských Srbů. "Nemyslím si, že by bylo třeba návrh nějakým podstatnějším způsobem přepracovávat," prohlásil.

Podle optimistických scénářů by se tak Kosovo jako nový stát na mapě světa mohlo objevit již v létě. Ještě předtím však musí projít Radou bezpečnosti OSN, kde se proti jakékoliv formě suverenity staví Rusko.

"Je těžké dávat nějaká data. Bude to záležet na reakcích všech stran, které budou s návrhem obeznámeny," řekl Ahtisaariho mluvčí Remi Durlot.

Samostatné Kosovo však odmítá znané procento Srbů, okleštěná suverenita se nelíbí radikálním kosovským Albáncům.

Reklama

Související články

Kosovský premiér odstoupil

Předseda vlády srbské provincie Kosovo Bajram Kosumi (45) podal ve středu demisi po naléhavém zasedání svého kabinetu. Kosovská média již dříve spekulovala...

V čele kosovské vlády stanul velitel bojůvek

Novým kosovským premiérem se stal vůdce guerillové již rozpuštěné Kosovské osvobozenské armády (UÇK) a současný velitel Ochranného sboru Kosova (TKM) Akim...

EU nebude nutit Srbsko vzdát se Kosova

Evropská unie nebude na Srbsko vyvíjet nátlak, aby se vzdalo Kosova a smířilo se s jeho nezávislostí. Vyplynulo to z úterního jednání srbského prezidenta...

Výběr článků

Načítám