Hlavní obsah

EU nebude nutit Srbsko vzdát se Kosova

Právo, BBC, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie nebude na Srbsko vyvíjet nátlak, aby se vzdalo Kosova a smířilo se s jeho nezávislostí. Vyplynulo to z úterního jednání srbského prezidenta Borise Tadiče a předsedy Evropské komise José Barrosa v Bruselu.

Článek

"Nikdo se nesnaží vnutit Srbsku řešení," zdůraznil Barroso s tím, že EU plně podporuje OSN jako prostředníka při jednáních mezi Bělehradem a Prištinou, jejichž sedmé kolo včera začalo ve Vídni.

Tadič zopakoval, že Bělehrad hájí územní integritu Srbska a v nezávislosti Kosova nevidí řešení. Samostatnost provincie spravované od roku 1999 misí OSN by podle něj byla hrozbou celému regionu.

Naději vkládá do vídeňských jednání, která jsou však dosud na mrtvém bodě. "Nejsme s tím spokojeni, a chceme víc," řekl Tadič.

Srbský premiér Vojislav Koštunica na pondělní schůzce ministrů zahraničí v Bruselu představil akční plán své vlády, jenž by měl umožnit dopadení bosenskosrbského generála Ratko Mladiče a jeho předání haagskému tribunálu.

"Dokument obsahuje detaily mediální kampaně, které pomůže plán šířit a definuje roli tajných služeb, koordinaci a spolupráci s Haagem." popsal Koštunica plán.

Unie chce Mladiče

Unie, jež kvůli kauze Mladič v květnu zastavila se Srbskem jednání o stabilizační a asociační dohodě, však v tomto bodě zůstává spíše skeptická. "Plán je dobrý, ale akce je pro nás důležitější," řekl vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana.

Také eurokomisaře pro rozšíření Olliho Rehna Koštunicův plán příliš nenadchl. "Základní podmínka pro obnovu jednání je Mladič v Haagu," prohlásil stručně. Totéž pak zopakoval také mluvčí haagského tribunálu Anton Nikiforov. "Zajímají nás pouze výsledky. Posuzujeme na základě výsledků, nikoliv slibů," prohlásil.

Podle serveru euobserver.com jsou však někteří politici Unie připraveni vyjít Bělehradu vstříc. Podle nejmenovaného diplomata totiž hrozí radikalizace politické situace v Bělehradu a Brusel si uvědomuje, že Koštunica je nejlepším možným partnerem pro dialog.

Anketa

Mělo by Kosovo získat samostatnost?
Ano
14,8 %
Ne
85,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 697 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám