Hlavní obsah

Kosovo má poprvé prezidentku, 35letou policistku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Priština

V čele Kosova stanula poprvé žena. Ve čtvrtek byla během zvláštního zasedání parlamentu zvolena do prezidentského úřadu bývalá náměstkyně policejního prezidenta Atifete Jahjagová.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Nová kosovská prezidentka Atifete Jahjagová

Článek

Jahjagové je teprve 35 let a nemá žádné zkušenosti s politikou, pro veřejnost je navíc téměř neznámá. Pro Jahjagovou ve čtvrtek hlasovalo 80 ze 120 poslanců.

Jako kandidátka na nejvyšší úřad vzešla teprve ve středu v noci při jednání politických stran, jehož se účastnili i odstoupivší prezident Behgjet Pacolli a premiér Hashim Thaci. Roli prostředníka navíc hrál americký velvyslanec v Kosovu Christopher Dell.

Výsledkem jednání je i dohoda o budoucí změně ústavy, která stanoví přímou volbu prezidenta lidmi. Prezidentské volby se mají konat šest až devět měsíců poté, co změna vstoupí v platnost. Návrh musí ještě projít celým legislativním procesem, kdy začne platit, tak není jasné.

Volba prezidenta ve čtvrtek následovala po demisi, kterou minulý týden podal v únoru zvolený Pacolli. Soud totiž rozhodl, že způsob, jakým byl ve třetím kole zvolen, byl protiústavní. [celá zpráva]

Opozice hrozila bojkotem nové volby, bude-li Pacolli, jehož švýcarská firma v minulosti podnikala i v Rusku, kandidovat znovu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám