Hlavní obsah

Koronavirus v rychlosti šíření překonává MERS, SARS i ebolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirem se od konce loňského roku nakazilo už více než 80 tisíc lidí. Nástup nemoci nebyl rozhodně tak rychlý jako u jiných podobných epidemií, jako byly SARS nebo MERS, ovšem pak se to zlomilo a počet nakažených koronavirem začal rychle růst. Názorně to ukazuje animace, na kterou upozornil server Daily Mail.

Foto: ZZS Moravskoslezského kraje

Ilustrační foto

Článek

Příčinou takového vývoje je období, kdy se nákaza začala šířit – čínský nový rok a s tím spojené velké cestování Číňanů, píše Daily Mail. Moc zřejmě nepomohlo ani omezování tradičních oslav, k němuž čínské úřady v reakci na šíření koronaviru přistoupily.

Nový koronavirus naplňuje černý scénář celosvětové pandemie X, varují experti

Koronavirus

Graf porovnává rychlost šíření eboly, prasečí chřipky, virů SARS, MERS a nového koronaviru.

Nejrychlejší nástup měla ebola, ale počet nakažených u ní brzy přestal raketově růst. Za prvních 40 dní se ebolou nakazilo 243 lidí, prasečí chřipkou 520 lidí, virem SARS 3600 lidí a virem MERS 182 lidí. Nový koronavirus v této statistice jednoznačně vede – za stejné období se nakazilo 41 700 lidí.

Graf srovnání nárůstu nakažených je ve videu od času 1:45.

Server Daily Mail poněkud cynicky poznamenal, že u eboly sehrál roli vysoký počet obětí mezi infikovanými – právě proto byli nakažení či jejich těla pečlivě izolováni a nemoc se nemohla tak rychle šířit.

Server také připomíná, že virem SARS se na jaře 2004 nakazilo 8098 lidí a 774 infikovaných zemřelo, viru MERS do roku 2019 podlehlo 858 lidí z 2494 nakažených. To je míra mortality 10 respektive 34 procent.

U koronaviru je počet nakažených, kteří zemřou, přes dvě procenta, u prasečí chřipky, kterou se nakazilo 60 milionů lidí, to bylo asi půl procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám