Hlavní obsah

Koronaviru podlehlo v Číně dalších 150 lidí, rozšířil se i do Kuvajtu a Bahrajnu

Peking/Soul/Vídeň
Aktualizováno

Obětí nového koronaviru se v pevninské Číně stalo již 2592 lidí, když v pondělí čínské úřady oznámili dalších 150 mrtvých. Až na jednoho všichni zemřeli v centrální provincii Chu-pej, která je epicentrem nákazy, uvedla agentura AFP. V Jižní Koreji se nemocí Covid-19 nakazilo dalších 161 osob. První nakažené ohlásily Bahrajn a Kuvajt.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Obchodnice na měnové burze v jihokorejském Soulu.

Článek

Prvním nakaženým v Bahrajnu je bahrajnský občan, který se vrátil z Íránu. O prvních třech infikovaných informoval i další ze států Perského zálivu, Kuvajt. Rovněž se jedná o osoby, které navštívily Írán, uvedla agentura Reuters.

Írán, který o svých prvních případech začal informovat až minulý týden, má nyní osm mrtvých a 43 nakažených. Tamní ministr zdravotnictví uvedl, že do města Kom nákazu zanesli lidé, kteří přicestovali z Číny. Írán varoval už pátek Světovou zdravotnickou organizaci, že virus může být již ve většině velkých měst v Íránu.

Nárůst počtu obětí v Číně 

Čínské úřady kromě počtu obětí také oznámily 409 nových případů infekce, opět převážně v provincii Chu-pej, Zatímco nově nakažených ubylo, v neděli ráno bylo oznámeno 648 nových případů, počet obětí za den stoupl, protože v neděli ráno jich bylo oznámeno jen 97. Za den jich přibylo 150.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, je celkem 77 150 nakažených.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Epidemie v Jižní Koreji

Jižní Korea ohlásila 161 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet nakažených v této zemi tak stoupl na 763 lidí, uvedly tiskové agentury s odvoláním na pondělní sdělení korejského střediska pro nakažlivé nemoci a prevenci místní úřady. Počet obětí nemoci Covid-19 v zemi stoupl na sedm.

Předchozí bilance, ohlášená v neděli, činila pět mrtvých a 602 nakažených. Země kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených novým koronavirem zvýšila zdravotní pohotovost na nejvyšší stupeň. Ta umožňuje vládě zakazovat veřejné akce a dočasně uzavírat školy.

Šíření koronaviru zhoršuje výhled čínské i světové ekonomiky

Ekonomika

Jižní Korea má tradičně přísná karanténní opatření. Naposledy vyhlásila nejvyšší stupeň zdravotní pohotovosti před 11 lety kvůli chřipce H1N1.

Většina úmrtí je hlášena z nemocnice v provincii Kjongsang pukdo, jejímž střediskem je město Tegu. Více než polovina nových případů má podle úřadů spojitost s jedním kostelem v Tegu. Město s 2,5 milionem obyvatel je kvůli nákaze uzavřeno.

Ve vlaku z Itálie nákaza nebyla 

Rakousko ohlásilo obnovení železničního spojení s Itálií přes Brennerský průsmyk, když testy ukázaly, že koronavirem není nakažena ani jedna ze dvou Němek cestujících ve vlaku z Benátek u Mnichova, u nichž kvůli horečce panovalo podezření na nákazu 2019-nCoV. O podezření italské státní dráhy Ferrovie dello Stato (FS) informovaly rakouskou železnici ÖBB. Rakouské ministerstvo vnitra vlak s třemi sty cestujícími nepustilo přes hranice.

Rakousko zastavilo vlaky z Itálie kvůli podezřelým cestujícím s horečkou

Evropa

„Poplach je odvolán, testy u dvou podezření skončily negativním výsledkem,” uvedlo rakouské ministerstvo vnitra. Rakouské dráhy ÖBB následně ohlásily, že úřední uzavření tratě přes Brenner bylo zrušeno. V pondělí mají vlaky jezdit podle jízdního řádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám