Hlavní obsah

Konec závodů na dálnici? Většina Němců nechce neomezenou rychlost

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo pomalu spěje ke zrušení jedné rarity - neomezené rychlosti na dálnici. Nejde o diktát malé skupiny zelených politiků, podle posledního průzkumu veřejného mínění většina Němců neomezenou rychlost nechce.

Foto: Daniel Soriano

Ferrari Aliante Barchetta. Ilustrační foto

Článek

Jde o téma vzbuzující silné emoce. Němečtí politici se už snažili řidiče řítící se po dálnicích rychlostí kolem 200 km/h omezit, letos to ale v Bundestagu (německém parlamentu) neprošlo.

Řidič audi s českými značkami se nedávno „proslavil“ tím, že jel 244 kilometrů za hodinu na Slovensku. Jiný řidič se zase rozhodl, že bude jezdit po běžné české dálnici formulí.

Podle aktuálního průzkumu institutu Civey, kterého se účastnilo 3000 respondentů, chce jen 31% Němců nechat neomezenou rychlost. Zhruba 40% lidí by chtělo limit 130 km/h, vyšší limit by si představovalo 11,7% a 11,2% by chtělo limit jen 120 km/h. Pro ještě menší rychlost 110 km/h by bylo 2,5% Němců. Někteří řidiči na téma nemají žádný názor.

Čech se na slovenské dálnici řítil rychlostí 244 km/hod

Zahraniční

Na většině německých dálnic platí neomezená rychlost, ale ne úplně všude - jde o přibližně 70% dálnic. Je to kuriozita, která v Evropě nemá obdoby.

Policie vypátrala muže, který měl řídit formuli na dálnici D4

Krimi

Němcům v aktuální diskuzi o dálnicích nejde jen o to, že při extrémních rychlostech lze těžko jet bezpečným způsobem, ale také o to, že taková jízda je podle nich neekologická. Strana SPD navrhuje omezení na 130 km/h a tvrdí, že je to jednoduše „ochrana klimatu zadarmo“.

Anketa

Jste pro neomezenou rychlost v ČR?
Ano
45,5 %
Ne
54,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8948 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám