Hlavní obsah

Na německých dálnicích nadále neomezenou rychlostí, Zelení s návrhem neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí poslanci jednoznačně odmítli návrh opozičních Zelených vyzvat vládu k zavedení rychlostního limitu na dálnicích. Proti bylo 498 z 631 přítomných zákonodárců, informovala agentura DPA. Zelení přišli s iniciativou na zavedení všeobecného omezení rychlosti na německých dálnicích na 130 kilometrů za hodinu, jako je tomu například i v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ve čtvrtečním jmenovitém hlasování 498 poslanců podpořilo doporučení dopravního výboru Spolkového sněmu výzvu odmítnout. Zavedení rychlostního limitu naopak podpořilo 126 poslanců, 7 se jich zdrželo. Dohromady bylo odevzdáno 631 hlasů, uvedla místopředsedkyně Spolkového sněmu Claudia Rothová.

Spolkový sněm čítá dohromady 709 poslanců. Zelení navrhovali vyzvat vládu k zavedení rychlostního limitu už od 1. ledna 2020. Podle DPA návrh kategoricky odmítli poslanci vládní konzervativní unie CDU/CSU, liberální FDP a krajně pravicové AfD.

Nová Škoda Octavia? Údajný únik z konfigurátoru odhaluje vše

AutoMoto

Poslanci koaliční sociální demokracie (SPD) však údajně dávali najevo, že o tématu se v budoucnu má hovořit například v debatách o bezpečnosti silničního provozu. Zastánci zavedení rychlostního limitu argumentují nejen bezpečností silničního provozu, ale také tvrdí, že by opatření vedlo k podstatnému snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) a tím ke snazšímu dosažení klimatických cílů. Dosavadní zákonná úprava maximální rychlost na německých dálnicích nestanovuje.

Zároveň však platí obecné doporučení nepřekračovat 130 kilometrů v hodině. Kdo tuto rychlost překročí a stane se účastníkem dopravní nehody, musí počítat s tím, že může po posouzení případu určitou měrou ručit za škodu, která při nehodě vznikla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám