Hlavní obsah

Komorowski končí, Poláci si za prezidenta zvolili konzervativce Dudu

– Varšava • Aktualizováno

Bronislaw Komorowski neobhájí post polského prezidenta. Ukázaly to v neděli první odhady po uzavření volebních místností. Vítězem se podle nich stal 43letý kandidát konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), europoslanec Andrzej Duda. Komorowski hned porážku uznal.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Andrzej Duda slaví vítězství v prezidentských volbách.

Článek

Duda podle prvních odhadů polských televizí získal 53 procent hlasů, zatímco Komorowski 47. Zveřejnění oficiálních výsledků se ovšem očekává až v pondělí.

Průzkumy před druhým kolem ukazovaly, že šance obou kandidátů jsou vyrovnané. Vítěze si netroufal nikdo nepředpovídat.

Donedávna neznámý

Tuto opatrnost způsobily nečekané výsledky prvního kola uskutečněného před dvěma týdny. Ačkoliv byl 63letý Komorowski během předvolební kampaně všeobecně považován za jistého favorita, tak ho nečekaně, i když jen o procento, nakonec porazil konzervativec Duda. Ten byl ještě před půl rokem v podstatě neznámou osobou.

Velkým otazníkem před druhým kolem bylo, jak se rozhodnou ti, kdo v prvním kole volili nekonformního rockera Pawela Kukize, který skončil na třetím místě s více než 20 procenty hlasů, zejména od mladých lidí. [celá zpráva]

Foto: Kacper Pempel, Reuters

stávající polský prezident Bronislaw Komorowski

Komorowského ospalá kampaň připomínající jen úspěchy, jichž Polsko za pět let jeho mandátu dosáhlo, lidi příliš neoslovila. Přesně opačně se prezentoval o dvacet let mladší Duda, který kritizoval vysokou nezaměstnanost, narůstající byrokracii i korupci, ale hlavně sliboval změny k lepšímu.

Komorowski se ovšem po prohraném prvním kole zmobilizoval a svého protivníka porazil v obou televizních debatách. [celá zpráva]

Spolupracoval s Kaczyńským

Prezident tak zřejmě zaplatil za hříchy své strany, vládní Občanské platformy (PO). Současně jako by voliči zapomněli na hříchy PiS, která vedla zemi dříve. Duda byl dokonce blízkým spolupracovníkem někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského, jehož bratr Jaroslaw na pozici premiéra kromě jiného uzavřel koalici s národně konzervativní Ligou polských rodin.

Duda slíbil voličům opatření za 300 miliard zlotých (více než dvě miliardy), což je podle komentátorů nerealizovatelné. Tyto nenaplněné sliby by mohly potažmo ohrozit plány Jaroslawa Kaczyńského, který by se rád po příštích parlamentních volbách do vlády vrátil.

Související téma

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Andrzej Duda

Své hlasy mohlo ve více než 27 tisících volebních místností odevzdat zhruba 30,5 miliónů voličů. Voličská účast v prvním kole však byla jen 49procentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám