Hlavní obsah

Kolonialista Charles Darwin? Muzeum přezkoumá „urážlivou“ výstavu

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by opět došlo i na otce evoluční teorie? Přírodovědné muzeum v Londýně se rozhodlo přezkoumat svoji expozici věnovanou britskému biologovi Charlesi Darwinovi (1809-1882), protože by mohla být pro někoho urážlivá. Důvod? Plavba lodě HMS Beagle, které se zúčastnil, byla totiž „kolonialistická“.

Foto: Profimedia.cz

Socha Charlese Darwina v londýnském Přírodovědném muzeu - grafika z konce 19. století

Článek

Loď plula mimo jiné na Galapágy. Přírodovědné muzeum má teď obavy, že sbírka exponátů, které Darwin získal na Galapážském souostroví u Jižní Ameriky, může ve světle protestů hnutí Black Lives Matter (BLM) „vyznívat urážlivě“.

Vedení muzea proto nařídilo přezkoumání určitých odkazů na otroctví a kolonialismus.

Ruský miliardář chce koupit sochy, které mají být odstraněny z amerických měst

Koktejl

Podle serveru The Daily Mail hodlá muzeum provést revizi nejen u otce evoluční teorie, ale i u jiných „potenciálně urážlivých sbírek“.

„Méně rasistická“ muzea

Místnosti, sochy a shromážděné předměty v muzeu, které by mohly být „problematické“, mohou být přejmenovány, znovu označeny či dokonce odstraněny, plánují v muzeu.

Audit má proběhnout u těch výstav, které sami zaměstnanci londýnského institutu považují za „dědictví kolonialismu, otrokářství a britského impéria“.

Foto: Profimedia.cz

Socha Charlese Darwina v londýnském Přírodovědném muzeu

V dokumentu pro pracovníky muzea, o kterém psaly noviny The Sunday Telegraph, přímo stojí, že v důsledku dění okolo hnutí BLM provede muzeum kontrolu názvů některých místností, soch a sbírek.

I když text dokumentu připouští, že „věda, rasismus a koloniální moc byly neodmyslitelně propojeny“, cílem je dokázat, že ať byla minulost, jaká byla, můžeme nyní vytvořit muzea „méně rasistická“.

Černoška hájí Lincolnovu sochu před strhnutím. Nechápete ji, vyčítá protestujícím

Amerika

Posuzované sbírky zahrnují například vzorky exotických ptáků shromážděné přírodovědcem Charlesem Darwinem při jeho expedici na galapážský ostrov s kapitánem Robertem FitzRoyem na plavidle HMS Beagle v roce 1835.

Podle zmíněného dokumentu sdíleného s pracovníky muzea byla HMS Beagle jednou z mnoha britských „kolonialistických vědeckých expedic“. „Jedním z účelů plavby bylo umožnit větší britskou kontrolu nad těmito oblastmi, rovněž pak byla zřizována muzea k legitimizaci rasistické ideologie,“ stojí v textu.

Otazník tak možná visí i nad sochou Darwina, jež trůní v hlavním sále muzea.

Strženou sochu otrokáře nahradila v Bristolu socha demonstrantky bojující proti rasismu

Evropa

Další sbírky, které by se s nadsázkou řečeno měly mít na pozoru, jsou vzorky shromážděné botanikem Sirem Josephem Banksem, který se plavil s kapitánem Jamesem Cookem, stejně jako předměty získané švédským vědcem Carlem von Linné, který se domníval, že Afričané jsou „lstiví, lhostejní a nedbalí“.

HMS Beagle byla desetidělová briga třídy Cherokee patřící Královskému námořnictvu. Spuštěna na vodu byla 11. května 1820 v loděnicích ve Woolwich na řece Temži, v červenci téhož roku se zúčastnila přehlídky loďstva při příležitosti korunovace krále Jiřího IV. a jako první z lodí podeplula nový London Bridge. Po pěti letech nečinnosti byla přestavěna na výzkumnou loď a vykonala tři expedice.
Nejznámější je ta druhá, jelikož během ní byl na palubě tehdy mladý přírodovědec Charles Darwin, který poznatky získané během plavby využil při psaní svého díla O původu druhů. Loď vyplula 27. prosince 1831 a po plavbě kolem pobřeží Jižní Ameriky, se přes Nový Zéland, Sydney a Kapské Město vrátila 2. října 1836 do Anglie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám