Hlavní obsah

Kočnerovi a dalším navrhli 25 let. Zsuzsová pro něj byla podle prokurátora ochotná udělat vše

Právo, Ivan Vilček
Pezinok
Aktualizováno

Prokurátor Vladimír Turan ve své závěrečné řeči ve čtvrtek navrhl pro Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovou a Tomáše Szabóa trest ve výši 25 let vězení za vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Zároveň navrhuje u všech tří trest propadnutí majetku.

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u soudu (archivní foto)

Článek

Návrh přednesl prokurátor 21. den soudního přelíčení u specializovaného soudu v Pezinku.

Podnikatel Kočner měl být podle obžaloby objednavatelem vraždy, Zsuzsová měla být zprostředkovatelkou a Szabó měl být řidičem, který na místo činu přivezl vraha Miroslava Marčeka, který už byl odsouzen k 23letému trestu.

Svědek: Kočner hledal někoho, kdo by se za miliony doznal k vraždě Kuciaka

Evropa

Další zprostředkovatel Zoltán Andruskó, který od svého zatčení spolupracoval s vyšetřovateli, byl koncem roku 2019 odsouzen k 15letému trestu poté, co uzavřel dohodu o vině a trestu, kterou soud schválil.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová ve čtvrtek ukončila dokazování a přistoupilo se k závěrečným projevům prokurátora, právních zástupců obžalovaných a pozůstalých.

Vraždu Kuciaka jsem neobjednal, neohrožoval mě, hájil se Kočner u soudu

Evropa

Prokurátor ve své závěrečné řeči konstatoval, že za vraždu byla vyplacená částka 50 tisíc eur (1,3 milionu korun), a když se případ medializoval, pachatelé si vyžádali dalších 10 až 20 tisíc eur (264 až 527 tisíc korun). O vztahu mezi Kočnerem a Zsuzsovou prokurátor řekl, že podnikatel pravidelně posílal ženě z Komárna peníze, platil jí dovolené a koupil jí automobil. „Ona pro něj byla ochotna udělat vše,“ dodal Turan.

Podle právního zástupce rodiny Kuciakovců Daniela Lipšice byly naplněny podmínky, aby obžalovaní dostali doživotní trest. Soud určil další dva termíny pojednávání na 31. července a na 5. srpna, kdy má padnout rozsudek.

Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Jejich smrt vyvolala masové protesty, po kterých odstoupili postupně ministr vnitra Robert Kaliňák, předseda vlády Robert Fico a policejní prezident Tibor Gašpar.

Zbourají dům, v němž byli zavražděni Kuciak a Kušnírová

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám