Hlavní obsah

Kočner po vraždě Kuciaka vyjádřil soustrast rodině, teď může být hlavní podezřelý

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský podnikatel Marián Kočner bezprostředně po vraždě investigativního novináře kondoloval jeho rodině a mluvil o obrovské tragédii. Jeden ze zadržených ho ale nyní označil za skutečného objednavatele vraždy. Podle středečních informací slovenského Denníku N na Kočnera ukázal jeden ze čtyř obviněných Zoltán Andruskó.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský podnikatel Marian Kočner

Článek

Kočner se bezprostředně po činu tvářil, že s vraždami novináře Kuciaka a jeho snoubenky nemá nic společného. Rodinám obětí naopak vyjádřil soustrast. „Je to obrovská tragédie, kterou jsem se dozvěděl z médií,“ reagoval.

Lívia Kňažíková, obhájkyně Zoltána Andruska, televizi Markíza potvrdila, že její klient označil Kočnera za objednavatele vraždy. Policie ani prokuratura informace slovenského Denníku N nekomentují.

Foto: TV Markíza

Zoltán Andruskó

Boj o televizi

Podnikatel upoutal pozornost mimo jiné tím, když se v roce 1998 pokusil ovládnout komerční televizi Markíza pomocí pochybné bezpečnostní služby. Momentálně je ve vězení kvůli falšování směnek v hodnotě 69 miliónů eur (1,78 miliardy korun).

V úterý byl Kočner nečekaně eskortován z bratislavské věznice do Leopoldova. Za objednávku zmíněné vraždy obvinění zatím nečelí. Policie však proti němu podle Denníku N sbírá důkazy.

Jestli začne mluvit, budou se dít věci

Andruskó, který je obviněn jako zprostředkovatel vraždy, začal ve vězení spolupracovat s vyšetřovateli a řekl, že další obviněná Alena Zsuzsová mu prozradila, že vraždu si měl objednat Kočner. Podnikatel sice popírá, že Zsuzsovou blíže zná, ale další svědci mluví o jejich propojení. Zsuzsová je považována za objednavatele vraždy, právě přes prostředníka Andruska ji měl vykonat bývalý policista Tomáš Szabó.

Pokud by Zsuzsová začala spolupracovat s policií a významně by přispěla k objasnění vraždy, mohou jí trest mimořádně snížit.

Video z policejního zásahuVideo: Policie SR

Kuciak psal o podezřelých transakcích Kočnera. Kuciak například napsal, že Kočnerovy firmy připravily stát o milióny eur na dani z přidané hodnoty. Kočner novináři za články vyhrožoval, že začne sbírat „špínu“ na jeho rodinu. Kuciak podal na Kočnera trestní oznámení, ale policie případ odložila s tím, že se nejedná o trestný čin ani o přestupek.

Pro policii byl nedotknutelný

Kočner se v minulosti objevil v tzv. mafiánských seznamech. Podnikal s Ladislavem Baštrnákem, který je rovněž obviněn z daňových podvodů. Expremiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) bydlí v bytě v bratislavském komplexu Bonaparte, který postavila Baštrnákova firma. V minulosti se Kočner setkal také s opozičním lídrem Richardem Sulíkem a v rozhovoru probírali volbu generálního prokurátora. Podnikatel setkání nahrál a zveřejnil. Dlouho to vypadlo tak, že Kočner je pro policii nedotknutelný.

Bezpečnostní expert Radovan Bránik serveru topky.sk řekl, že pokud se Kočnerovi ve vazbě rozváže jazyk, začnou padat jména a spojení, která mohou překreslit mapu Slovenska. „On nebyl na vrcholu pyramidy,“ konstatoval Bránik.

Roman Kvasnica, právní zástupce Zlatice Kušnírové, matky zavražděné Martiny, na adresu Kočnera řekl, že je „schopen čehokoli“. Kočner podle právníka disponoval a stále disponuje silným zázemím v policii a prokuratuře.

Reklama

Související články

Zadavatel vraždy: tlumočnice, nebo gang?

Objednala si vraždu novináře Jána Kuciaka tlumočnice Alena Zsuzsová, k čemuž se kloní dosavadní vyšetřování, nebo se proťaly zájmy hned několika skupin...

Výběr článků

Načítám