Hlavní obsah

Koalice s AfD či Levicí nepřipadá v úvahu, tvrdí kancléřka Merkelová

Konzervativní unie CDU/CSU nepůjde po zářijových parlamentních volbách do koalice ani s Alternativou pro Německo (AfD), ani s Levicí. Žádnou z ostatních možných koalic ale nevylučuje, prohlásila v pondělí německá kancléřka a šéfka Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová. Jasné vítězství v nedělních zemských volbách v Sársku vnímá jako povzbuzení do volebního roku.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Je po volbách, ale před volbami,“ řekla Merkelová s odkazem na květnové volby ve Šlesvicku-Holštýnsku a v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku i na zářijové volby do Spolkového sněmu.

CDU hlasování v Sársku vyhrála se ziskem 40,7 procenta hlasů před sociální demokracií (SPD), která obdržela 29,6 procenta hlasů. V malé západoněmecké spolkové zemi tak bude pokračovat velká koalice pod vedením populární šéfky sárské vlády Annegret Krampové-Karrenbauerové (CDU).

Velká koalice nyní vládne i na celoněmecké úrovni, podle Merkelové to ale není model, který by musel pokračovat i do budoucna. Vyloučit ho ale zatím nechce. "Zdráhám se teď, někdy v březnu, vyhlašovat, co bude možné v září. To nechávám na rozhodnutí voliček a voličů," uvedla.

Vedle pokračování velké koalice, za jejímiž výsledky si CDU podle Merkelové stojí, by pro konzervativní unii mohla v závislosti na výsledcích zářijových voleb připadat v úvahu ještě koalice se Zelenými a svobodnými demokraty (FDP). Na koalici pouze s jednou z těchto stran asi hlasy stačit nebudou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám