Hlavní obsah

Kněží znepokojuje chování papeže Františka, ohrožuje je svou skromností, napsal polský list

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco si na Velikonoční neděli křesťané po celém světě připomínali zmrtvýchvstání Ježíše Krista a papež František přednesl své poselství, polský list Gazeta Wyborcza připomněl, že je hlava katolické církve u tamních kněží v nemilosti. Důvodem je podle deníku, že svojí skromností ohrožuje jejich existenci.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František při mši

Článek

List to poznamenává na konci obsáhlého magazínového textu, v němž hodnotí dosavadní působení papeže Františka. Polští duchovní podle něj začali mít problémy s novým papežem již před pěti lety, kdy zahájil svůj pontifikát. Tehdy vyšlo najevo, že chodí v obyčejných botách, odmítá si sednout do drahých limuzín nebo se přestěhovat do luxusního apartmánu.

František tehdy marně vyzýval polské duchovenstvo, aby se chovalo stejně, připomíná list. „Skromnost, poctivost a pomoc lidem v nouzi jsou Františkovými nejvyššími hodnotami, důležitějšími než tak či onak definovaná svátost,“ napsal.

Skutečnost, že se v průběhu let rozpadají platné církevní doktríny a dogmata, podle deníku „pro velkou část polského duchovenstva znamená existenční hrozbu“.

Cizí prvek v katolické církvi

Když se krakovský kněz Edward Staniek před časem modlil za rychlou a šťastnou smrt papeže Františka kvůli jeho chybám, a protože je „cizím prvkem v katolické církvi“, například tím, že podporuje muslimské uprchlíky nebo otvírá církev „rozvedeným či jiným morálním hříšníkům“, nikdo z polské hierarchie se papežovi neomluvil.

Duchovnímu, teoretikovi a pedagogovi Staniekovi, který vychoval stovky duchovních, se naopak dostalo uznání, „neboť ví, o čem hovoří, protože je odborník na Nový zákon a v něm jde hlavně o hlásání poselství Ježíše Krista“, citoval list slova Wojciecha Wegrzyniaka z Teologické fakulty Papežské univerzity Jana Pavla II. v Krakově.

„I tam křesťané pomáhali chudým, ale především svým chudým,“ zdůraznil Wegrzyniak podle deníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Polský kněz se modlil za brzkou smrt papeže

V katolickém Polsku zatím něco takového z úst kněze ještě nikdy nezaznělo. Za brzkou smrt papeže Františka se totiž před stovkami věřících modlil krakovský...

Výběr článků

Načítám