Hlavní obsah

Polský kněz se modlil za brzkou smrt papeže

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V katolickém Polsku zatím něco takového z úst kněze ještě nikdy nezaznělo. Za brzkou smrt papeže Františka se totiž před stovkami věřících modlil krakovský duchovní Edward Staniek, a to kvůli pontifikovým „chybám a špatnému chápání milosrdenství“.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František

Článek

Kněz, zároveň vysokoškolský profesor a bývalý rektor kněžského semináře v Krakově, za hlavní důvody modlitby označil, že hlava katolické církve podporuje utečence-muslimy, o nichž na rozdíl od Poláků nic neví. Rovněž prý církev otevírá rozvedeným, gayům, zkrátka pokleslým hříšníkům, čímž se protiví božím přikázáním.

I arcibiskup v šoku

Kněz Staniek nazval papeže „cizím prvkem v katolické církvi“, který neposlouchá hlas Ježíše Krista. „Autoritu nelze získat uměle, k ní je třeba dorůst. V katolické církvi je jedinou autoritou Kristus, nikoli papež, hierarcha, představený,“ prohlásil duchovní a vroucně se modlil k Bohu a prosil o „Františkův odchod do otcova domu“, tedy o rychlou a šťastnou smrt, upozornil v neděli portál Natemat.pl.

Ačkoli značná část polského kléru, hlavně jeho bohatá část, je na Františka rozzlobená už dávno, protože opakovaně vyzývá ke skromnosti, pokoře a laskavosti k chudým i k tomu, aby se hodnostáři netopili v bohatství a nežili v pokrytectví, za pontifikovu brzkou smrt se nemodlil ještě nikdo.

To, že tak učinil vzdělaný kněz, navíc člen Polské akademie věd, znepokojilo i krakovského arcibiskupa Marka Jedraszewského. Ten kvůli šokující modlitbě kněze Stanieka vyjádřil ve zvláštním prohlášení svou „bolest a žal“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám