Hlavní obsah

Klaus je pozér a sabotér, lamentuje evropský tisk

Až s odstupem několika dní se pustil evropský tisk do prezidenta Václava Klause kvůli oddalování podpisu Lisabonské smlouvy. Nejtvrdší kalibr nasadil ve středu britský list Financial Times, který v článku "Pozér Klaus" tvrdí, že český prezident přechází z úlohy provokatéra do role sabotéra.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Jeho stále více nevyzpytatelné názory mohou sotva vyvážit názory české vlády, parlamentu a lidí, nemluvě o zbývajících 26 dalších členských státech Evropské unie, které smlouvu ratifikovaly," napsaly Financial Times (FT).

Jeho poslední záminka k zadržování Lisabonské smlouvy je zcela jasně falešná - a neodpovědně jitří vášně, napsal FT v souvislosti s údajnými obavami o využití Listiny základních práv EU k vymáhání majetku sudetských Němců. Klaus prý jen hraje hry s národní psychikou Čechů a nereálnými obavami, že by byli zaplaveni sudetskými Němci, uvedl list, který zdůrazňuje, že většina Čechů je spokojená s členstvím v EU a vidí jeho výhody.

"Možná právě proto Václav Klaus začal pilovat svou roli z provokatéra na sabotéra," napsaly FT.

Le Figaro: Megalomanský "Dr. No"

Francouzský deník Le Figaro označuje Klause za vášnivého euroskeptika a ultraliberála, který se vyžívá hlavně v provokacích. "Jeho nenávist k Evropě je podle jeho protivníků spíše výsledkem jeho autoritářství, megalomanie a mocenských choutek," dodává deník a s odkazem na českého politologa Jiřího Peheho píše, že Klaus je raději kaprem v rybníku než mřenkou v moři.

"Většina Čechů dlouhodobě svého protibruselského herolda v jeho boji podporovala. Od nynějška mu zbyla jen ona, protože mezi sobě rovnými je Václav Klaus už úplně sám," dodává Le Figaro, podle kterého si eurofob Klaus "chce nechat draze zaplatit podpis" pod ratifikaci lisabonské smlouvy a Evropská komise s ním již ztrácí trpělivost.

Die Welt: Klaus vodí EU za nos

Německý list Die Welt je si naopak jistý, že Klaus Lisabon nakonec podepíše, protože mu brzy dojdou argumenty. Zatím prý jen vodí Evropu za nos. "Český prezident Václav Klaus vodí politickou elitu v Evropě za nos cirkusovou manéží," píše Die Welt v komentáři s titulkem "Jako v cirkuse". EU nyní "tančí, jak Klaus píská", dodal deník s poukazem na to, že na summitu EU na konci října se budou šéfové evropských vlád zabývat hlavně požadavky českého prezidenta.

"Když EU splní jeho požadavky a český ústavní soud smlouvu téměř současně ohodnotí jako zákonnou, bude na něm spočívat nesmírný tlak. Klaus pak podepíše. Je sice hráč, ale není politický sebevrah," je přesvědčen Die Welt.

Nicméně připomíná údajné Klausovo prořeknutí z 18. února. Tehdy Lisabonskou smlouvu schválila velkou většinou Sněmovna a Klaus byl prý o výsledku hlasování informován uprostřed rozhovoru se saským ministerským předsedou Stanislavem Tillichem.

"Klaus tehdy podle výpovědí svědků rozhovoru nervózně zasyčel: 'Stejně to nepodepíšu'. Česky. Klaus zapomněl, že čeština není pro rodilého Lužického Srba Tillicha překážkou, a tak mohli jeho spolupracovníci později příběh roznést," píše deník.

Pozdvižení v Bavorsku

Podle dalšího německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Klausovy požadavky vyvolaly pozdvižení zejména v Bavorsku, kde žije nejpočetnější komunita někdejších sudetských Němců a bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) se cítí být jejich patronkou.

Bavorská ministryně sociálních věcí Christine Haderthauerová (CSU) prohlásila, že brát EU do "zajetí Benešových dekretů", které tvoří podle političky "základ pro vyhnání pošlapávající lidská práva více než tří miliónů sudetských Němců", by poškodilo vážnost unie uvnitř i navenek.

Místopředseda Evropské komise Günter Verheugen však upozorňuje, že Klaus mohl otázku možných majetkových nároků sudetských Němců nastolit jen díky tomu, že ji v Německu údajně držela při životě CSU. Ta totiž ze sebe po mnoho let dělá "hlásnou troubou radikálních postojů sudetoněmeckého landsmanšaftu".

Times: Klaus hraje s Evropou poker

Celá Evropská unie již lisabonskou smlouvu ratifikovala, ale český prezident Václav Klaus stále hraje s Evropou poker, napsal britský list The Times. Podle něj Klaus pominul i varování z Bruselu, že by Češi mohli přijít o svého eurokomisaře.

"Klaus si zjevně pozornost užívá. Státníci z celé Evropy mu volají každý den a prosí ho o podpis," píší The Times. "Prezident Klaus zachoval za hradbami svého hradu tajemné mlčení, ale jeho sluhové dali najevo, že nemá v úmyslu vzít pero do ruky," napsal britský list v souvislosti s výroky Klausova tajemníka Ladislava Jakla.

"Jeho narcisistická osobnost je ráda v centru pozornosti a moci. A Češi mají sklon ho obdivovat, protože sami nemají dost sebedůvěry," řekl listu politik, který nechtěl být jmenován. "Ale je také upřímně přesvědčen, že smlouva je špatná a že jejím důsledkem nakonec bude krize v Evropě."

Výhrady k Lisabonu jsou užitečné, zní ze Slovenska

Málokomu podle slovenského deníku Pravda dnes dochází, že Klausovy výhrady k Lisabonské smlouvě jsou tentokrát užitečné, navzdory tomu, že přišly pozdě. Upozorňuje, že nároky vracející se do minulosti jsou podle některých názorů možné a Poláci si to uvědomili. Přitom Slovensko má s poválečným obdobím spojené podobné obavy založené na Benešových dekretech.

"Teď nám už nezůstává nic jiného, než držet Klausovi a české vládě palce. A doufat, že dodatečné záruky EU nebudou jen české, ale všeobecné. Aby se na nich slovenská vláda mohla - jak to má ve zvyku - bezstarostně svézt," uzavřel deník Pravda.

Anketa

Stanovením podmínky podpisu Lisabonské smlouvy Václav Klaus České republice
pomůže
71,6 %
uškodí
28,4 %
Celkem hlasovalo 20337 čtenářů.

Klausova podmínka podpisu Lisabonské smlouvy

Prezident Václav Klaus podmínil podpis Lisabonské smlouvy vyjednáním trvalé výjimky z uplatnění Listiny základních práv EU, která má zaručit, že nebudou prolomeny Benešovy dekrety a sudetští Němci se nebudou moci domáhat majetků v ČR. Stejnou výjimku si dojednaly Polsko či Británie.

Klausův krok překvapil české i evropské politiky. Podpis prezidenta ČR je poslední, který chybí k tomu, aby smlouva reformující EU začala platit ve všech 27 zemích EU.

Kritici Klausova postupu namítají, že Listina základních práv EU nemůže působit zpětně a zpochybňovat poválečné majetkové vztahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám