Hlavní obsah

Kiska chce bojovat proti vlivu mafie na slovenský stát, napsal Welt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský prezident Andrej Kiska se chce angažovat proti vlivu mafie na chod slovenského státu. Německému deníku Die Welt řekl v rozhovoru, který vyšel v sobotu, že tak učiní prostřednictvím své vznikající středové strany. Kiska dodal, že zavražděný novinář Ján Kuciak musel zemřít, aby se něco začalo dít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Slovenské republiky Andrej Kiska

Článek

"Po Jánově smrti jsem byl svědkem arogance našich politických elit, toho, do jaké míry je mafie prorostlá do celé struktury našeho státu. Cítil jsem, že je mým úkolem něco s tím udělat," svěřil se listu. Úkolem jeho nové strany tak bude "vrátit moc lidem".

Vyšetřování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky a novinářovy práce ukázalo, že "italská mafie se v zemi velmi dobře zavedla a má úzké vazby na vládu," dodal odcházející prezident.

"Ještě horší je, že vyšlo najevo, že tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák o tom věděl, ale nic v té věci nepodnikl. Ján musel zemřít, aby se něco stalo. Je to šokující," dodal Kiska, kterého ve funkci 15. června nahradí liberální advokátka Zuzana Čaputová zvolená 31. března.

Sedmadvacetiletý Kuciak a jeho partnerka byli zavražděni loni v únoru ve svém domě v obci Veľká Mača u Trnavy. Kuciak se zabýval zejména podezřeními z údajných daňových podvodů, která se týkala lidí blízkých nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie tehdejšího premiéra Roberta Fica. S tím měl Kiska časté rozepře.

Dvojí vražda otřásla Slovenskem; pod tlakem veřejnosti Fico odešel z čela kabinetu, zůstal však předsedou vládní strany. Ve funkci premiéra jej 22. března loňského roku nahradil Peter Pellegrini.

Reklama

Výběr článků

Načítám