Hlavní obsah

Kdyby Zeman kandidoval u nás, vyhrál by zaručeně, píšou na Slovensku

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský deník Hospodárske noviny v souvislosti s českými prezidentskými volbami konstatuje, že kdyby mohl Miloš Zeman kandidovat na Slovensku, zaručeně by vyhrál. „České volby potvrdily, že i po rozdělení společného státu jsme bratrské národy a většinu z nás oslovují stejná témata: vulgární populismus nižší cenové skupiny a primitivní nacionalismus,“ napsal list.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Zeman ve studiu Českého rozhlasu

Článek

Podle deníku Pravda se před druhým kolem prezidentských voleb v Česku ozývaly hlasy, že to bude referendum o pravicové vládě Petra Nečase. „Vítězství Miloše Zemana nad místopředsedou Nečasovy vlády Karlem Schwarzenbergem je možné interpretovat jako většinové vyjádření tužby českých voličů po změně. Problém se Zemanem je jen ten, že nikdo přesně neví, jaké směry změna může nabrat,“ konstatuje deník.

Pravda píše, že na české politické scéně se žádná idylka očekávat nedá a je nepochybné, že Zeman bude ze své pozice „dělat zle“ Nečasově vládě a politickým seskupením, které ji tvoří například při jmenování funkcionářů na různé důležité posty. „Mnohé naznačují už první Zemanovy výroky po zvolení, že například, že si přeje předčasné parlamentní volby,“ dodává list.

Rozdělená země

Nejčtenější slovenský deník Nový čas píše, že vítězství Zemana zanechává zemi rozdělenou. „Zdůrazňoval, že je kandidátem levice, ale v průběhu kampaně se neubránil tomu, aby na soupeře neútočil z pozic nacionalismu a provincialismu. Vzdělanější voliči z velkých měst a mladá generace, kteří Schwarzenberga podporovali, se budou těžko smiřovat s tím, že Zeman vyhrál použitím podrazů a lží,“ napsal list. Nový čas poukazuje na možnost, že Zemanovo zvolení rozloží poslední politickou stranu, která není v krizi - sociální demokracii. „Jeho podporovatelé v ČSSD se budou snažit převzít iniciativu a oslabit současné vedení,“ dodal Nový čas.

Podle deníku Sme zvítězil Miloš Zeman díky iluzím, že je možné zachovat předešlé životní jistoty, a pro strach z návratu tradičního nepřítele - Němců. „Přímá volba prezidenta má jednu nespornou výhodu. Ti, co si zvolí novou hlavu státu, už nemohou odpovědnost za její činy tak pohodlně svalovat na politiky. Prezident se místo věrného obrazu většiny politické elity stane věrným obrazem většiny občanů. První česká přímá volba prezidenta to potvrzuje stejně tak, jako ty předchozí slovenské. I s podobným výsledkem,“ píše list.

Sme na jiném místě konstatuje, že napsat dvě pěkné věty o nové hlavě Česka není jednoduché. „Politika s takovou zátěží minulosti, jakou si nese Miloš Zeman, máme na Slovensku pouze jednoho. Ten na to potřeboval tři premiérské epizody, nikoliv jednu,“ konstatuje Sme s narážkou na Vladimíra Mečiara. Mezi klady nového prezidenta list zařadil fakt, že Zeman se na politice osobně neobohatil: „To není samozřejmost. Je výraznou osobností, české dění ovlivňoval - názory i intrikami - i jako důchodce z Vysočiny. V ostrém kontrastu k našim prezidentům, je Zeman intelektuál, nemá prázdnou hlavu. A formou - nikoliv obsahem - je nejpůsobivějším řečníkem, kterého kdy hostily federální nebo české politické debaty. Kdyby zmobilizoval své přednosti a zpřetrhal staré vazby, nedá se vyloučit, že ve funkci příjemně překvapí. Žel, v jeho věku lišky nemění ani srst, ani zvyky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám