Hlavní obsah

Kdo je řezník z Buče?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po masakru civilistů v Buči se začalo pátrat, jaká jednotka ve městě působila a kdo jí velel. Ukrajinský kanál na Telegramu InformNapalm uvedl, že se mu s odvoláním na otevřené zdroje podařilo zjistit, že jde o podplukovníka Azatbeka Asanbekoviče Omurbekova, který velí 64. samostatné motostřelecké brigádě. Uvedl i jeho telefonní číslo a e-mailovou adresu.

Podplukovník Omurbekov s metropolitou

Článek

InformNapalm zjistil, že velitelem vojenského útvaru 51460 z vesnice Kňaze-Volkonskoje v dálněvýchodním Chabarovském kraji, tedy zmíněné motostřelecké brigády, je právě Omurbekov.

Kořeny bude mít zřejmě ve Střední Asii, jméno je kyrgyzské. Vyznává však pravoslavnou víru. Loni v listopadu mu žehnal chabarovský biskup. Podle novin The Times of London podplukovník metropolitovi po požehnání řekl, že „zbraně nejsou nejdůležitější, historie ukazuje, že vybojujeme většinu bitev našimi dušemi“. Dodal ještě, že „s požehnáním všemohoucího dosáhneme stejných věcí, jakých dosáhli naši předkové“.

V roce 2014 byl Omurbekov vyznamenán ze mimořádnou službu náměstkem ruského ministra obrany Dmitrijem Bulgakovem. O tři roky později popsal pro místní noviny náročnost cvičení v Amurské oblasti v zimních podmínkách. Podle něj trvalo měsíc až dva, než si vojáci přivykli a byli schopni jednat sebejistě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistů.Video: Reuters

Satelitní snímky vyvracejí ruskou lež. Mrtví civilisté leželi v ulicích Buče dva týdny

Válka na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že se brigáda z Buče stáhla 30. března a je nyní v Bělorusku. Tajné služby ale naznačují, že se zřejmě přemístí do Bělgorodu na západě Ruska a pak by mohla být nasazena v nějaké oblasti prudkých bojů, třeba u Charkova.

Rusové střílejí civilisty pro zábavu a uspokojení, popisuje Rus bojující za Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Podle jednoho z obyvatel Buče, Mykoly, ruští vojáci zabili všechny muže mladší padesáti let a příbuzným dali jen dvacet minut na to, aby je pohřbili, popsal zpravodaj televize ABC. Vypověděl, že se všichni muži museli svléknout a ruští vojáci zkoumali, jestli nemají vojenské nebo nacionalistické tetování. Kontrolovali také dokumenty. Pokud narazili na cokoli, co považovali za hrozbu, tak toho člověka okamžitě zabili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám