Hlavní obsah

Kdo je první dámou Francie? Hollande neodpověděl, ale přiznal problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident François Hollande v úterý novinářům odmítl odpovědět na otázku týkající se jeho údajného poměru s herečkou Julií Gayetovou. Vyjádří se k němu do 11. února. Připustil ale, že jeho vztah se stálou partnerkou Valérií Trierweilerovou prochází obtížným obdobím.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Hollande hovoří na tiskové konferenci

Článek

Na dotaz, zda Trierweilerová, kterou si nikdy nevzal, zůstává první dámou Francie, řekl: "Statut první dámy neexistuje a nikdy neexistoval. Je tu praxe, která se mění v čase."

Dodal ale, že dbá na transparentnost, protože Trierweilerová má v Elysejském paláci kancelář a šest lidí.

Přiznal, že ve vztahu mají problémy: "Každý může ve svém osobním životě procházet obtížným obdobím. A to je náš případ. Ale držím se principu, aby se soukromé záležitosti řešily v soukromí a aby se respektovalo soukromí zúčastněných. Tohle není správný čas ani místo."

Hollande dodal, že se k aféře s Gayetovou vyjádří do návštěvy Spojených států plánované na 11. února.

Prezidentova partnerka je v nemocnici

O údajném vztahu devětapadesátiletého Hollandea s jednačtyřicetiletou Gayetovou napsal minulý týden bulvární časopis Closer. [celá zpráva]

Když si článek přečetla Valérie Trierweilerová, musela být ze šoku hospitalizována. [celá zpráva] Původně měla být z nemocnice propuštěna v pondělí, ale zatím není jasné, jak dlouho v péči lékařů zůstane. "Potřebuje se zotavit z šoku, který utrpěla," uvedl v pondělí jeden z jejích poradců.

Hollande se znovu ohradil proti článku v Closeru, i když uvedl, že nemíní časopis žalovat: "Je to porušení základní svobody a může se to týkat každého z vás. Jsme zemí velké svobody, ale měli bychom respektovat soukromý život a důstojnost lidí."

Socialistická poslankyně Axelle Lemairová  dodala, že si nepřeje, aby politiku dělaly společenské časopisy.

Velká část Francouzů i politiků se domnívá, že záležitost je soukromou věcí prezidenta, i když má dopad na jeho obraz. Podle nedělního průzkumu 77 procent Francouzů považuje aféru za Hollandeovu soukromou věc. Bývalý pravicový premiér Alain Juppé označil způsob zveřejnění aféry za "nesnesitelný" a "odporný".

Hollande bojuje s nezaměstnaností

Hollande nesvolal tiskovou konferenci kvůli vztahovým problémům, ale kvůli boji s nezaměstnaností. Ta od srpna 2012 prudce vzrostla z třech miliónů na 3,27 miliónu v loňském říjnu, což představuje 10,3 nezaměstnaných.

Slíbil osekat v příštích třech letech veřejné výdaje o 50 miliard eur a snížit daňové zatížení podniků. Francouzská ekonomika upadla loni v třetím kvartálu do recese. Předtím byl její růst malý a v posledních letech už dvěma recesím čelila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám