Hlavní obsah

Každý, kdo má v Polsku ruce, pomáhá Ukrajincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na devíti polsko-ukrajinských hraničních přechodech, které už překročilo přes 200 tisíc uprchlíků, byly v neděli jako přes kopírák. Především ukrajinským ženám a dětem utíkajícím před ruskou agresí z jejich vlasti pomáhal, kdo měl zdravé ruce.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Nádražní hala v polské Přemyšli se změnila na improvizovanou noclehárnu ukrajinských uprchlíků.

Článek

Vedle pomoci oficiálních institucí přišly i stovky dobrovolníků z celého Polska. S plnými auty proviantu, teplých přikrývek, bandasek s horkým čajem, ale i mikrobusy připravenými odvézt je bezplatně, kam potřebují.

Mnoho mých rodáků i příbuzných nechce tuto válku. I proto jsem sem přišla a snažím se pomáhat
Ruska žijící v Polsku

„Na naprostou většinu, možná až na devadesát procent lidí, kteří překročili státní hranici v polské Medyce na jihovýchodě země, čekali jejich ukrajinští příbuzní, známí či kamarádi, kteří patří k 1,5 milionu Ukrajinců dočasně nebo dlouhodobě pracujících i žijících v Polsku. Po vyřízení formalit je odváželi do svých domovů,“ informovali reportéři TVN24.

Těm ostatním, kteří nevěděli, co dál, často i s maličkými dětmi, pomáhali pracovníci Červeného kříže, ale i z krizových týmů či dobrovolníci.

Z Ukrajiny už do okolních zemí uprchlo 368 tisíc lidí

Válka na Ukrajině

Hned za hranicí, nedaleko závory, stály dva stolky. Na nich bylo jídlo, horké nápoje, ale také balíky plenek pro děti. V neděli, už třetí den za sebou, tam i se svou polskou kamarádkou pomáhala i paní Alina, Ruska, která už 18 let žije ve Varšavě a velmi ji trápí, co se teď děje.

„Mnoho mých rodáků i příbuzných v Rusku, stejně jako já, nechce tuto válku. I proto jsem sem přišla a snažím se pomáhat, jak nejlépe umím,“ řekla reportérům Gazety Wyborcze.

S kamarádkou také koupily sto SIM karet do mobilů, neboť vědí, že tito lidé potřebují rychle zkontaktovat své blízké, kteří zůstali doma na Ukrajině. „Věřte, přijala bych pod svou střechu, stejně jako moji blízcí i přátelé, každého, kdo to potřebuje,“ dodala zlomeným hlasem Alina.

Lidé štědře přispívají

„K vozidlům, která směřují na východ, neustále přibíhají dobrovolníci, hlavně Ukrajinci žijící v Polsku, ale také Poláci a Češi s jídlem a prosbou, aby ho předali čekajícím na hranicích i v několika desítek kilometrů dlouhých řadách směřujících do Polska,“ uvedla TVN24.

Na Ukrajinu dorazila první zásilka zbraní a munice z Polska

Zahraniční

Na území celého Polska se krátce po ruském útoku na Ukrajinu rozjely stovky sbírek a charitativních akcí na pomoc východním sousedům, které lidé mimořádně štědře podporují.

Přidala se i katolická církev a všechny peníze, které v neděli darovali věřící ve více než deseti tisících polských kostelech, urychleně poputují Ukrajincům v nouzi.

Vlak přivezl do Varšavy matky s dětmi
Od začátku invaze do nedělního odpoledne z Ukrajiny do Polska dorazilo přes 200 tisíc uprchlíků, informovalo vedení Polské pohraniční stráže.
Přes devět hraničních přechodů opačným směrem, do vlasti, prošlo přes 80 tisíc Ukrajinců.
Speciálně upravený vlak přivezl v neděli do Varšavy přes 250 žen z Ukrajiny s 350 malými dětmi, jejichž přeprava by jinými prostředky byla mimořádně komplikovaná.
Zdroj: TVN24

Reklama

Výběr článků

Načítám