Hlavní obsah

Kavkazští vzbouřenci složili slib věrnosti chalífovi Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velitelé extremistických skupin na ruském severním Kavkazu přísahali věrnost Islámskému státu (IS). Slib věrnosti adresovali náčelníci chalífovi IS abú Bakru Bagdádímu tzv. Kavkazského emirátu.

Článek

Přísaha složená do rukou Bagdádího zavazuje podle zvukového záznamu extremisty z Dagestánu, Čečenska, Ingušska a Kabardsko-balkarské a Karačajsko-čerkeské republiky.

„Kavkazský emirát” spojuje ruské severokavkazské republiky a má zahrnovat stepi na jihu Ruska. V Rusku a USA byl zařazen na seznam teroristických organizací.

Jaká bude mít příslušnost severokavkazských radikálů k Islámskému státu důsledky, je podle ruských odborníků předčasné odhadovat. Změnu bojové taktiky experti neočekávají, problémy  mohou nastat v případě, že se teroristé bojující v řadách Islámského státu do Ruska vrátí.

Podle ruské Bezpečnostní rady bojuje v Sýrii a Iráku asi tisícovka ruských občanů. [celá zpráva] Vysoký představitel policie ale uvedl, že jde o pět tisíc lidí. [celá zpráva]

Úpadek hnutí

Podle expertů citovaných serverem Kavkazskyj uzel svědčí přísaha teroristů o úpadku hnutí, které ještě v nedávné době útočilo na vojenské a policejní hlídky na jihu Ruska a organizovalo v ruských městech krvavé teroristické útoky.

Po loňské smrti obávaného vůdce Doku Umarova a letošním usmrcení jeho nástupců Aliho abu Muchammada a Aliaschaba Kebekova je údajně emirát v rozkladu a část jeho bojovníků se přesunula do teroristických táborů v Iráku, Sýrii a Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám